'Kwaliteitspakket' moet EU-eisen voor voeding bundelen
nieuwsEen gegarandeerde kwaliteit voor de consument en een billijke prijs voor de boer, dat zijn de twee belangrijkste doelstellingen van het ‘Kwaliteitspakket’ dat de Europese Commissie vrijdag heeft goedgekeurd. Met het kwaliteitspakket wordt wetgeving uit verschillende wetteksten gebundeld om tot een omvattend beleid te komen over alle kwaliteitsaspecten van landbouwproducten.
Het kwaliteitspakket is volgens EU-commissaris voor Landbouw Dacian Ciolos een aanzet voor een sterkere en dynamischere landbouwsector. "Landbouwers staan momenteel onder druk van de economische terugval, de sterke onderhandelingspositie van de retailers en de concurrentie op de wereldmarkt. Zij hebben instrumenten als het kwaliteitspakket nodig om beter over hun producten te communiceren ten behoeve van de consumenten"; aldus Ciolos.
Het kwaliteitspakket is de eerste fase van een grondige herziening van het kwaliteitsbeleid voor landbouwproducten. Aan de basis ervan liggen drie jaren van uitvoerige raadpleging en actieve participatie van de belanghebbende actoren. Het opent de weg naar een meer coherent kwaliteitsbeleid voor landbouwproducten.
Het kwaliteitspakket omvat een voorstel voor een nieuwe verordening inzake kwaliteitsregelingen voor landbouwproducten die moet zorgen voor meer samenhang in de EU-reglementering. Zo moet er één wettekst komen voor de regeling van beschermde oorsprongsbenamingen, geografische aanduidingen en de gegarandeerde traditionele specialiteiten. Die laatste term zal duidelijker gedefinieerd worden. Ook facultatieve kwaliteitsaanduidingen, zoals ‘vrije uitloop’ voor eieren, worden verduidelijkt waarmee men tegemoet komt aan de toenemende vraag van de consument naar dergelijke informatie.
De Commissie stelt bovendien voor om de vaststelling van handelnormen te stroomlijnen. Dan gaat het onder meer over de bevoegdheid om op voedingsetiketten ruimer gebruik te maken van de vermelding van de plaats waar het voedingsmiddel geproduceerd is. Er zullen nieuwe richtlijnen komen voor de meer dan 400 vrijwillige certificeringssystemen die in de EU bestaan en voor de etikettering van producten die ingrediënten met een geografische aanduiding bevatten.
Het vierde onderdeel van het pakket zijn de richtsnoeren van de Commissie betreffende de beste praktijken voor vrijwillige certificeringsregelingen voor landbouwproducten en levensmiddelen. Deze richtsnoeren zijn bedoeld om de beste praktijken voor te stellen voor de werking van de honderden vrijwillige certificeringsregelingen die de laatste tien jaar zijn ontstaan (uit de laatste inventaris die voor de Commissie is opgesteld blijkt dat in de EU meer dan 400 regelingen bestaan).
Meer info over het kwaliteitspakket: DG Agri
Meer info over vrijwillige certificeringssystemen in de EU: certification schemes