KBC ziet aantal probleemdossiers in landbouw toenemen

Bankverzekeraar KBC ziet het aantal problematische dossiers in land- en tuinbouw stijgen. Vooral in de varkens- en melkveehouderij noteren we meer kredietherstructureringen, meldt KBC. Het aantal nieuwe kredieten is met 8% teruggelopen in vergelijking met vorig jaar. Opvallende uitzondering is de varkenshouderij, waar het aantal investeringskredieten jaar na jaar stijgt.
29 juni 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:49
Lees meer over:

Bankverzekeraar KBC ziet het aantal problematische dossiers in land- en tuinbouw stijgen. Vooral in de varkens- en melkveehouderij noteren we meer kredietherstructureringen, meldt KBC. Het aantal nieuwe kredieten is met 8% teruggelopen in vergelijking met vorig jaar. Opvallende uitzondering is de varkenshouderij, waar het aantal investeringskredieten jaar na jaar stijgt.

Bankverzekeraar KBC ziet het aantal probleemdossiers toenemen. Zo is het aantal kredietherstructureringen - waarbij de looptijd van het krediet verlengd wordt - gevoelig gestegen. "We merken vooral in de varkens- en melkveehouderij een behoorlijke toename van het aantal maatdossiers", aldus KBC.

Toch weerhoudt deze tendens de bank er niet van om de kredietkraan open te houden. Voor land- en tuinbouw was 2008 een uitzonderlijk sterk jaar inzake nieuwe kredietverstrekkingen. "Wanneer we het aantal nieuwe kredieten in de periode januari-mei 2009 vergelijken met die tijdens dezelfde periode vorig jaar, noteren we een daling van 8%. Die is conform met de daling die zich voordoet in de hele commerciële kredietportefeuille", luidt het bij KBC.

"Opvallende uitzondering is de varkenshouderij. Hoewel die nu al geruime tijd in crisis verkeert, blijft het aantal investeringskredieten daar jaar na jaar stijgen. Onze inschatting is dat vooral kleinere bedrijfjes het moeilijk krijgen, wat te maken heeft met de druk van de schaalvergroting die in de land- en tuinbouw onmiskenbaar aanwezig is".

De gevolgen van de druk om steeds meer te produceren is ook Riccy Focke van 'Boeren op een Kruispunt' niet ontgaan. De vzw staat land- en tuinbouwers die in nood verkeren bij op bedrijfstechnisch en psychosociaal vlak. "Wij krijgen nog steeds gemiddeld één aanmelding per werkdag", zegt Focke. "Maar de schuldenlast is nu wel groter. Mensen stappen sneller op ons af omdat ze weten dat het er overal slecht aan toe gaat. Dat verlaagt de drempel om hulp te zoeken. Wij juichen dit toe want hoe sneller ze alarm slaan, hoe efficiënter wij hen kunnen begeleiden".

Ook hier blijken heel wat (grote) melkveebedrijven getroffen door de crisis. "Daarnaast krijgen we ook een aantal aanmeldingen vanuit de witloof- en champignonteelt. Dat is ongezien", zegt Riccy Focke. West-Vlaanderen, landbouwprovincie bij uitstek, voert de lijst aan met 36% aanmeldingen. Daarna volgen Oost-Vlaanderen met 27%, Antwerpen met 19% en Limburg met 11%. Vlaams-Brabant is goed voor 8%.

"Onze klanten zitten verdeeld over de banken volgens de normale marktverdeling", aldus Focke. "KBC voorop dus, gevolgd door Landbouwkrediet, Fortis en ING. We hebben dossiers van 30.000 euro tot grote kleppers met kredieten die oplopen tot 2,5 miljoen euro".

Vraag is waarom die boeren niet rechtstreeks naar hun bank stappen. "Uitstel van krediet vragen kost handenvol geld. Zo'n wederbeleggingsvergoeding kan behoorlijk oplopen en ook bijkomend kaskrediet is duur", reageert Focke. "Bovendien eisen de banken bij bijkomende kredietaanvragen dure (hypotheek)waarborgen".

Focke betreurt het dat boeren nauwelijks contact durven opnemen met hun kredietinstelling. "De financiering aanpassen aan de gewijzigde marktomstandigheden zou heel wat problemen kunnen oplossen. Positief is alvast dat steeds meer boeren en tuinders terug de weg gevonden hebben naar hun boekhouder of syndicaal consulent, die samen met hen het dossier voor een overbruggingskrediet voorbereidt".

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek