Juridische garanties bij instandhoudingsdoelstellingen?

Het hoofdbestuur van Boerenbond heeft beslist om aan de onderhandelingstafel te blijven in het dossier rond de instandhoudingsdoelstellingen. In een open brief vraagt voorzitter Piet Vanthemsche wel juridische garanties aan Vlaams minister van Leefmilieu Hilde Crevits.
6 mei 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:48
Lees meer over:

Het hoofdbestuur van Boerenbond heeft beslist om aan de onderhandelingstafel te blijven in het dossier rond de instandhoudingsdoelstellingen. In een open brief vraagt voorzitter Piet Vanthemsche wel juridische garanties aan Vlaams minister van Leefmilieu Hilde Crevits.

De Europese vogel- en habitatrichtlijn bepalen dat de lidstaten tegen eind volgend jaar binnen afgebakende gebieden moeten vastleggen hoe ze een hele reeks planten en diersoorten willen beschermen. De voorbije maanden werden de zogeheten instandhoudingsdoelstellingen uitgewerkt op Vlaams niveau. Bij die oefening moest bepaald worden of de soorten en bestaande habitats zich nog in goede staat bevinden.

Waar dat niet het geval is, moet aangegeven worden wat nodig is om dat te bereiken. "In de meeste gevallen komt het erop neer dat bijkomende oppervlaktes natuur moeten ingericht worden", stelt Boerenbond vast. Tijdens het overleg heeft de landbouworganisatie ervoor gepleit dat die uitbreiding van natuurgebieden zoveel mogelijk gebeurt binnen de eerder afgebakende en bij Europa aangemelde gebieden.

"Indien er toch maatregelen nodig blijken buiten de speciale beschermingszones, dan kan dit alleen na afspraak met de betrokken actoren en rekening houdend met de geldende ruimtelijke bestemming. Bij voorrang moet men dan gebruikmaken van de bestaande instrumenten", schrijft Vanthemsche in zijn brief.

Boerenbond maakt zich sterk dat deze bezorgdheid gedeeld wordt door diverse andere actoren die bij het overleg betrokken zijn. Tegelijk vindt de organisatie het noodzakelijk dat haar uitgangspunten ook juridisch verankerd worden door ze op te nemen in het regeringsbesluit dat de gewestelijke instandhoudingsdoelstellingen binnenkort principieel moet vastleggen.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek