Jonge boeren ploegen om nationale eer

Gisteren vond in het Oost-Vlaamse Oosterzele de apotheose plaats van het nationaal ploegkampioenschap. Na de gewestelijke en provinciale selectieproeven streden 24 ploegers om de nationale titel bij het wentelploegen en het rondgaand ploegen. "De jurering was best moeilijk", zegt Hugo Verhoeven van het Belgisch Ploegcomité. "Enkel favoriet Chris 'T Seyen slaagde er bij het wentelploegen in om zich duidelijk van de concurrentie te onderscheiden. Eerder behaalde hij bijna een Europese titel, straks is hij onze troefkaart op de wereldkampioenschappen in Canada".
23 september 2002  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:27
Gisteren vond in het Oost-Vlaamse Oosterzele de apotheose plaats van het nationaal ploegkampioenschap. Na de gewestelijke en provinciale selectieproeven streden 24 ploegers om de nationale titel bij het wentelploegen en het rondgaand ploegen. Na het ploegen rustte de moeilijke taak op de schouders van de jury om alle voren te wikken en te wegen.

Ploegen is sinds mensenheugenis dé nationale sport van Groene Kring, een beweging van en voor jonge land- en tuinbouwers die ongeveer 4.000 leden telt. "De ploegkampioenschappen zijn eigenlijk zo oud als de mechanisatie in de sector", legt voorzitter Appeltans uit. "Destijds was het belangrijk dat boeren de moderne machines leerden gebruiken. Om dit leerproces te stimuleren, organiseerden de jonge boeren heuse ploegkampioenschappen".

Samen met het Belgisch Ploegcomité leidde Groene Kring ook gisteren weer het ploegkampioenschap in -letterlijk- goede banen. Dat is niet evident aangezien de deelnemers geren voor de wielen geschoven krijgen. Dat zijn percelen die niet evenwijdig zijn en dienen afgewerkt te worden met speciale technieken. Dit geerploegen komt overigens ook in bedrijfssituaties heel vaak voor.

Na het ploegwerk onder het nauwlettend oog van enkele honderden toeschouwers inspecteerde de jury het precisiewerk van alle deelnemers. Eén van de belangrijkste beoordelingscriteria is de eenvormigheid van de voren. Daarbij mogen bijvoorbeeld geen wielsporen achterblijven op de akker. Echt specialistenwerk dus, ondanks het feit dat heel wat deelnemers actief zijn in andere sectoren dan de akkerbouw.

Winnaar bij het wentelploegen werd gedoodverfd favoriet Chris 'T Seyen. Bij het rondgaand ploegen viel de eer te beurt aan Tom Smits. Beiden reizen straks naar Canada om er deel te nemen aan het wereldkampioenschap. Dirk Franken en Tom Verhoeven werden tweede en derde in het wentelploegen en zullen straks ons land vertegenwoordigen op de Europese kampioenschappen in Duitsland.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek