IKEA en Sodexo beloond met Good Egg Award van Gaia
nieuwsIn maart 2007 vond de eerste editie plaats van de Good Egg Awards. Sindsdien slaagden de Europese dierenrechtenorganisaties er volgens Gaia in om samen met de voedingsindustrie vijf miljoen kippen uit de kooien te halen. "In België wordt nog 87 procent van de legkippen in kooien gehouden", aldus De Greef. "Maar de toekomst ziet er goed uit. De verbintenissen die vandaag worden aangegaan, tonen aan dat niet alleen de supermarkten maar ook de voedingsindustrie afwil van kooi-eieren. De legkippensector moet dus twee keer nadenken vooraleer te investeren in verrijkte kooien". Die zijn nog wel toegelaten wanneer in 2012 het Europese verbod op het gebruik van klassieke legbatterijen in voege treedt.
Met 1.200 uitbatingen is Sodexo de eerste grote cateraar in België die geen kooi-exemplaren meer gebruikt voor de verse eieren. In de bereide schotels worden enkel nog verse scharreleieren gebruikt, goed voor één miljoen eieren op jaarbasis. Woordvoerster Hilde Eygemans van Sodexo kondigde op de Good Egg Awards aan dat het bedrijf tegen eind dit jaar ook voor de verwerkte vloeibare eieren zal overschakelen naar scharreleieren.
Sinds vorige maand gebruiken ook de IKEA-restaurants geen verse eieren meer uit legbatterijen. Het gaat om 150.000 eieren per jaar. Carrefour kreeg geen award, maar wel een speciale vermelding omdat de warenhuisketen alvast voor de eieren van het huismerk is omgeschakeld. In ons land bannen ook Makro, Colruyt, Delhaize, Lidl, Aldi, McDonald's en Quick kooi-eieren.(KS)