Greenstar verkleurt niet na het snijden
nieuwsDe Greenstar is een kruising van een Granny Smith met een Delbarestivale, twee appels die bekendstaan om hun wat zurige maar frisse smaak en knapperige beet. "Gesneden appels worden bruin omdat ze in aanraking komen met zuurstof en daardoor oxideren. Omdat er in Greenstar veel meer vitamine C - een antioxidant - zit, verkleuren die veel minder snel. Dat is hetzelfde als wanneer je wat citroen - ook vol vitamine C en dus antioxidanten - op een appel uitknijpt. Dan behoudt die ook zijn frisse kleur", legt Guy Goffins uit.
Hoe lang het precies duurt voor Greenstars toch gaan verkleuren, weet Goffins niet: "De omgevingstemperatuur speelt ook mee", klinkt het. Het Laatste Nieuws deed een test, waaruit bleek dat het klokhuis van een opengesneden Greenstar na een tijdje verkleurt maar de rest blank blijft. Ann Schenk, technologisch adviseur bij het Vlaams Centrum voor Bewaring van Tuinbouwproducten: "Dat is niet onlogisch, aangezien antioxidanten - vitamine C in dit geval - in grotere mate niet in het midden maar aan de kanten van de appel zitten".
Volgens Schenk is niet bekend hoeveel langer de Greenstar verkleuring tegenhoudt: "Wel dat het veel langer duurt dan bij pakweg een Boskoop, die al na enkele minuten bruin wordt". Na 24 uur op kamertemperatuur zat er op de Greenstar van het Laatste Nieuws in elk geval amper een lichte bruine schijn en smaakte hij volgens de journalisten nog steeds fris.(KS)