"Goed evenwicht landbouw en natuur rond De Blankaart"

De Vlaamse regering heeft het ruimtelijk uitvoeringsplan van de natuur- en landbouwgebieden 'Blankaart-Merkembroek' goedgekeurd na advies van de Raad van State. Hiermee wordt 630 hectare bijkomend natuurgebied bestemd en 820 hectare landbouwgebied wordt herbevestigd.
4 april 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:48
Lees meer over:

De Vlaamse regering heeft het ruimtelijk uitvoeringsplan van de natuur- en landbouwgebieden 'Blankaart-Merkembroek' definitief goedgekeurd na advies van de Raad van State. Hiermee wordt 630 hectare bijkomend natuurgebied bestemd en 820 hectare landbouwgebied wordt herbevestigd.

"De onderhandelingen over de bestemmingen in dit gebied hebben vele jaren aangesleept, maar uiteindelijk werd een goed evenwicht gevonden tussen landbouw en natuur", zegt Vlaams minster van Ruimtelijke Ordening Dirk Van Mechelen (Open Vld). Het gebied in kwestie behoort tot het buitengebied Kust-Polders-Westhoek. Dit is één van de twee pilootgebieden in Vlaanderen waar het ruimtelijk afbakeningsproces al in 2005 op gang werd getrokken.

Het ruimtelijk uitvoeringsplan dat nu werd goedgekeurd, is een aanvulling op een beslissing van de Vlaamse regering uit 2006 waardoor 92.500 hectare herbevestigd werd voor landbouw. Tegelijk werden 4.330 ha agrarisch gebied met natuurverweving, 63 ha natuur en 273 ha bosgebied ingekleurd.

Over de zone 'Blankaart-Merkembroek' werd drie jaar geleden nog geen beslissing genomen. De Blankaart maakt deel uit van de IJzer- en Handzamevallei en bestaat uit een vijver omringd door geïnundeerde graslanden met veel microreliëf, sloten en broeken. Het gebied is waardevol voor watervogels en specifieke vegetaties. De omliggende landbouwgronden zijn door de natte omstandigheden enkel geschikt voor gebruik als extensief hooi- en weiland. Enkel de hoger gelegen zones kunnen intensiever geëxploiteerd worden.

In 2001 ondertekenden de natuur- en landbouwsector een raamakkoord met een hele waslijst aan maatregelen. Daarbij is sprake van de aanleg van een dijk met binnendijks peilbeheer afgestemd op landbouw, een verhoging van het buitendijkse waterpeil afgestemd op natuur, de verwerving door het Vlaamse gewest van 415 hectare laaggelegen gronden, de vergoeding van schade aan aangrenzende percelen en technische ingrepen ten behoeve van het integraal waterbeheer.

"Het goedgekeurde ruimtelijke uitvoeringsplan heeft al deze afspraken vertaald en vastgelegd. Het was een huzarenstuk", zegt Van Mechelen. "Hiermee wordt alvast 630 hectare natuurgebied afgebakend waardoor een belangrijke bijdrage wordt geleverd aan de doelstelling om bijkomend natuurgebied in Vlaanderen te realiseren".

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek