Genoom van de kip ontrafeld

Een internationaal consortium van ruim 170 onderzoekers uit meer dan 10 landen heeft het genoom van de kip ontrafeld. Daarmee is de eerste vogel genetisch in kaart gebracht. De ontrafeling is een mijlpaal omdat de kip van groot belang is voor de mondiale voedselvoorziening, zo meldt de universiteit van Wageningen in een persmededeling.
9 december 2004  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:29
Een internationaal consortium van ruim 170 onderzoekers uit meer dan 10 landen heeft het genoom van de kip ontrafeld. Daarmee is na de mens, muis, rat en zebravis de eerste vogel genetisch in kaart gebracht. De ontrafeling betekent wetenschappelijk en economisch een mijlpaal omdat de kip een onderzoeksdier is waarover al veel bekend is en van eminent belang is voor de wereldvoedselvoorziening, zo meldt de universiteit van Wageningen in een persmededeling.

Met de ontrafeling van het kippengenoom is niet alleen de eerste vogel, maar ook het eerste landbouwhuisdier genetisch in kaart gebracht. Het International Chicken Genome Sequencing Consortium onder leiding van Richard Wilson van Washington University in St. Louis kon vaststellen dat het genoom van de kip ongeveer zestig procent kleiner is dan dat van de mens.

Het kippengenoom telt ongeveer een miljard bouwstenen, bij de mens zijn dat er ruim drie miljard. Het lagere aantal bij de kip ligt voornamelijk aan het feit dat er minder zogenaamd niet-functioneel DNA in het genoom van de kip voorkomt. Op basis van hun bevindingen schatten de onderzoekers dat het kippengenoom 20.000 tot 23.000 eiwitcoderende genen omvat. Dat is mogelijk iets lager dan dat bij zoogdieren en de mens. Uit het onderzoek blijkt dat ongeveer zes procent van het genoom goed overeenkomt met een stuk genoom bij de mens.

Evolutionair gezien staan vogels, zoals de kip, tussen de zoogdieren en vissen. Vissen en zoogdieren deelden meer dan 450 miljoen jaar geleden gemeenschappelijke voorouders, terwijl dat voor vogels en zoogdieren zo’n 310 miljoen jaar is. Met de genoominformatie van de kip is het nu beter mogelijk deze evolutionaire gebeurtenissen te reconstrueren.

De kennis van de genen bij de kip zal ook sterk bijdragen aan onze kennis over de embryonale ontwikkeling van het dier. Doordat een kippenembryo in een ei gemakkelijk is te observeren, gebruiken onderzoekers de kip al langer om de embryonale ontwikkeling van gewervelde dieren, waaronder de mens, te bestuderen. Dit genoomonderzoek zal daarom ook bijdragen aan een beter begrip over aangeboren afwijkingen bij de mens.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek