nieuws

Gemengde reacties op uitstel van MAP3

nieuws
Het uitstellen van het derde Mestactieplan leidt tot ergernis bij de Vlaamse coalitiepartijen. De sp.a verwijt minister Peeters "nodeloos tijdverlies". De VLD heeft het over "een streep door de rekening van de boeren". Oppositiepartij Groen! zegt dat Peeters zijn verantwoordelijkheid ontloopt. De vakorganisaties reageren milder. "Liever iets langer wachten op MAP3, dan teruggefloten te worden door de Commissie". De reacties werden bij elkaar gesprokkeld door Katrien Verstraete van De Tijd.
16 november 2005  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:31
Het uitstellen van het derde Mestactieplan leidt tot ergernis bij de Vlaamse coalitiepartijen sp.a en VLD. De sp.a verwijt Vlaams minister van Leefmilieu Kris Peeters "nodeloos tijdverlies". De VLD heeft het over "een streep door de rekening van de boeren". Oppositiepartij Groen! zegt dat Peeters zijn verantwoordelijkheid ontloopt. De landbouworganisaties reageren milder. "Liever iets langer wachten op MAP3, dan teruggefloten te worden door de Europese Commissie", luidt het in De Tijd.

Peeters bevestigde dinsdag wat al weken werd gevreesd: het derde Mestactieplan komt er niet zoals gepland op 1 januari 2006. Zo'n mestactieplan bevat bemestingsnormen, mestverwerkingsdoelstellingen en andere verplichtingen die circa 40.000 Vlaamse bedrijven (landbouwers, loonwerkers, mestvervoerders, enzovoort) moeten naleven. De ruim 20.000 Vlaamse veebedrijven worden er het hardst door getroffen. Peeters haalt de vooropgestelde deadline niet omdat hij pas de komende weken naar het EU-commissielid voor Leefmilieu, Stavros Dimas, trekt met de vraag of MAP3 voor de Europese Commissie door de beugel kan. Peeters wil vooral weten of de EU-Commissie wil afstappen van haar wens om heel Vlaanderen als kwetsbaar landbouwgebied in te kleuren.

"Ik begrijp dat Peeters zijn tijd neemt om te onderhandelen met de Commissie", reageert Vlaams Parlementslid Bart Martens (sp.a). "Maar de Europese zegen is niet noodzakelijk voor alle onderdelen van MAP3. Die had Peeters de voorbije weken wel al concreet kunnen uitwerken en voorstellen aan het Vlaams Parlement. De minister verliest nodeloos tijd met de goedkeuring van MAP3". Peeters kondigde in afwachting van MAP3 een overgangsregeling aan. "Het parlement wordt misbruikt om snel een regeling goed te keuren om te vermijden dat de Vlaamse landbouwers in een juridisch vacuüm terechtkomen", vervolgt Martens geërgerd. "Zo'n overgangsregeling komt ook de rechtszekerheid niet ten goede".

Dat vindt ook Karlos Callens (VLD). "Voor de boeren is het een streep door de rekening. Zij hoopten tegen begin 2006 duidelijkheid te krijgen met het oog op investeringen. Die krijgen ze nu niet. De landbouwers reageren teleurgesteld". Callens vindt dat Peeters "een fout heeft gemaakt door aan te geven dat hij druk onderhandelde met de EU-Commissie, terwijl dat nog niet het geval was". Peeters' voorgangster, Vera Dua (Groen!), is eveneens niet te spreken over het uitstel. "Peeters weet dat MAP3 strenger moet om aan de EU-eisen te voldoen, maar hij neemt zijn verantwoordelijkheid niet. Hij stuurt erop aan dat de EU-Commissie de volledige afbakening van Vlaanderen als kwetsbaar gebied eist. Zo maakt hij van Europa de boeman. Dat is onaanvaardbaar".

De landbouworganisaties reageren niet verrast op het uitstel van MAP3. "Het zat er aan te komen", luidt het. Ze kunnen er enigszins begrip voor opbrengen dat Peeters de tijd neemt om de EU-Commissie te overtuigen van zijn mestbeleid. "Beter nu even treuzelen dan snel MAP3 uitvaardigen dat dan later op verzet stuit van de EU-commissie", zegt Roger Saenen van de Boerenbond. Camiel Adriaens (ABS) geeft toe dat de onzekere toestand voor de landbouwers aanhoudt, maar steunt Peeters in zijn gelobby bij de EU-Commissie. Ook het Vlaams Agrarisch Centrum verkiest een inhoudelijk sterk MAP3 boven haastwerk.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek