"Geen kansarme koeien maar wel kansarme kinderen in EU"

Kathleen Van Brempt verspreidt flyers met de foto van een kind en de slogan 'Ik wou dat ik een koe was'. "Deze campagne is niet anti-landbouw", luidt het.
15 mei 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:48
Lees meer over:

De kinderarmoede moet hoger op de Europese agenda komen. Dat zegt Kathleen Van Brempt, sp.a-lijsttrekker voor Europa. Ze verspreidt flyers met de foto van een kind en de slogan 'Ik wou dat ik een koe was'. "Dankzij de landbouwsteun bestaan er in Europa geen kansarme koeien. Maar Europa telt wel 19 miljoen kansarme kinderen", zo legt Van Brempt uit.

In Europa zijn 19 miljoen kinderen kansarm. Dat is 1 kind op 5. Die cijfers zijn Van Brempt een doorn in het oog. Zij verwijst naar het budget van 41 miljard euro dat Europa uittrekt voor landbouw. Maar er bestaat geen echt budget voor kinderarmoede. "Om het met een boutade te zeggen: er zijn in Europa geen kansarme koeien. Maar wel kansarme kinderen", aldus Van Brempt.

Of deze slogan niet populistisch is? "Deze campagne is niet anti-landbouw", verduidelijkte Van Brempt in de studio van Ter Zake. Op haar website trekt Van Brempt anders wel fors van leer tegen de manier waarop de Europese landbouwsubsidies verdeeld worden. "Zopas raakte bekend dat in 2008 het grootste deel van de 55 miljard euro Europese landbouwsubsidies vooral terecht kwam bij koningshuizen en multinationals", klinkt het.

Van Brempt merkt op dat de Britse koningin Elisabeth 530.000 euro en haar zoon Charles 180.000 euro subsidies kregen voor hun landbouwgronden. De Hertog van Westminster kon rekenen op 540.000 euro. De grootste ontvanger van Europese landbouwsubsidies was de Ierse voedingsgigant Greencore Group, die 83 miljoen euro ontving. In Frankrijk ontving Doux Group, die kippenproducten verkoopt aan 130 landen in de hele wereld, 62 miljoen euro.

"Voor de ontvangers van deze Europese subsidies werd al een passende naam bedacht: boerderijmiljonairs", aldus Van Brempt. Vooral Italië kent een heleboel van deze miljonairs. Honderdtachtig Italiaanse bedrijven ontvingen elk meer dan één miljoen euro. Volgens Farmsubsidy.org, een netwerk van journalisten dat onderzoek doet naar landbouwsubsidies, zijn er in Europa in totaal zo'n 707 boerderijmiljonairs.

Meer informatie: Zerotolerantie voor kinderarmoede

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek