nieuws

Fytokast en correcte rundveeregistratie vergen aandacht

nieuws
Inspecties van het Voedselagentschap op landbouwbedrijven hebben negen op de tien keer een gunstig resultaat. Uit het jaarverslag van het FAVV blijkt wel dat er een aantal aandachtspunten blijven. Runderen waren in 2012 minder goed geregistreerd dan een jaar eerder. In de plantaardige productie had het merendeel van de inbreuken te maken met niet (meer) erkende gewasbeschermingsmiddelen.
21 juni 2013  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 15:10
Lees meer over:

Inspecties van het Voedselagentschap op landbouwbedrijven hebben negen op de tien keer een gunstig resultaat. Uit het jaarverslag van het FAVV blijkt wel dat er een aantal aandachtspunten blijven. Runderen waren in 2012 minder goed geregistreerd dan een jaar eerder. In de plantaardige productie had het merendeel van de inbreuken te maken met het bezit van niet (meer) gewasbeschermingsmiddelen.

Volgens het Voedselagentschap liggen de resultaten van inspecties in de plantaardige productie in dezelfde (goede) lijn als in 2011. Inbreuken hebben vooral te maken met gewasbeschermingsmiddelen die nog in de fytokast bij de landbouwer staan maar hun erkenning al verloren hebben. Dat zorgde voor 12,3 procent ongunstige inspectieverslagen op dat punt. In totaal namen inspecteurs van het FAVV 798 kilo, 137 liter en 1.248 verpakkingen van bestrijdingsmiddelen in beslag.

Veehouders mogen vooral de correcte identificatie en registratie van hun rundvee niet uit het oog verliezen. Daartegen werd vorig jaar in 6,8 procent van de controlemomenten gezondigd. Eén rundveebedrijf en één varkensbedrijf werden zelfs geblokkeerd tot de problemen opgelost waren. De dierlijke sector scoorde beter dan in 2011 op het vlak van de controles op de identificatie en traceerbaarheid tijdens het vervoer van dieren, op de dierengezondheid in de viskwekerijen en op het epidemiologisch toezicht in varkensbedrijven.

Het Voedselagentschap deelt in zijn jaarverslag mee dat België vrij is van de voornaamste dierziekten. Voor brucellose en tuberculose kon België zijn gunstige ziektevrije status voor export behouden hoewel er enkele ziekte-uitbraken waren. Dat is te danken aan de bestrijdingsmaatregelen die het FAVV nam in samenwerking met de regionale diergezondheidsverenigingen DGZ en ARSIA, en aan de inspanningen van dierenartsen en veehouders.

Het Voedselagentschap heeft ook de werking van zijn diensten herbekeken om na te gaan hoe Belgische bedrijven geholpen kunnen worden om toegang te krijgen tot exportmarkten. Onderhandelingen leverden een akkoord op voor 23 nieuwe exportmogelijkheden met 14 landen buiten de Europese Unie. Doorbraken inzake export werden onder meer gerealiseerd in de uitvoer van Belgisch varkensvlees naar China, Vietnam en Australië.

Voor een nieuwe enquête over de tevredenheid van de werking van het FAVV werden bijna 28.000 bedrijven bevraagd, waarvan goed 20 procent de vragenlijst invulde. "We horen vaak dat de inspecteurs van het Voedselagentschap veel te strikt zijn", zei gedelegeerd bestuurder Gil Houins tijdens de voorstelling van het jaarverslag. "Daarom wilden we dat opnieuw meten."

De resultaten leren dat het waarderingscijfer is gestegen: 85 procent geeft dit jaar een cijfer van 6 tot 10 op 10. In 2009 was dat nog 80 procent. Een derde van de ondervraagden geeft het Voedselagentschap een 8 op 10. Over de inspecties bestaat eveneens tevredenheid. Voor 81,4 procent van de ondervraagden is het aantal inspecties voldoende, 16,3 procent vindt het aantal inspecties te hoog, en 2,2 procent vindt het nog onvoldoende. Bovendien vinden negen op de tien ondervraagden dat het inspectieverslag de werkelijke toestand van het bedrijf weergeeft.

De uitgaven van het Voedselagentschap werden in 2012 teruggeschroefd met 6,5 miljoen euro. Alhoewel hij de noodzaak van het inkrimpen van de publieke uitgaven begrijpt, wenst gedelegeerd bestuurder Houins er toch aan te herinneren dat een voedselcrisis ook honderden miljoenen euro kan kosten aan ons land.

Meer info: FAVV jaarverslag 2012

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek