Fruitbedrijf Moors wint Limburgse innovatieprijs

Fruitbedrijf Cultura Moors Jean uit Bilzen heeft de derde editie van de Innovatie-award van de provincie Limburg gewonnen. Naast het produceren van aardbeien, appelen en peren heeft het bedrijf zich toegelegd op de ontwikkeling van nieuwe fruitrassen. Aan de award is een geldprijs van 12.500 euro verbonden.
1 april 2010  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:54
Lees meer over:

Fruitbedrijf Cultura Moors Jean uit Bilzen heeft de derde editie van de Innovatie-award van de provincie Limburg gewonnen. Naast het produceren van aardbeien, appelen en peren heeft het bedrijf zich toegelegd op de ontwikkeling van nieuwe fruitrassen. Zo zijn de appel belgica en het aardbeiras isaura van de hand van het bedrijf. Aan de award is een geldprijs van 12.500 euro verbonden.

Met de jaarlijkse uitreiking van een Innovatie-award wil de provincie de Limburgse land- en tuinbouwersector aansporen tot nog meer innovatief denken en werken. “In tijden van crisis is het niet evident om tijd en geld vrij te maken voor innovatie. Het is nochtans essentieel om de crisis door te komen. Wij zijn ervan overtuigd dat de geldprijs die aan de award is verbonden, dan ook een welgekomen stimulans is”, zegt gedeputeerde Marc Vandeput.

Aan de provinciale innovatiewedstrijd zijn heel wat voorwaarden verbonden. Zo moeten de innovatieve projecten passen binnen een aantal actuele thema’s. “In 2010 zijn dat integratie in de omgeving, technische vernieuwing en bodem. De projecten moeten ook binnen het jaar uitvoerbaar zijn en een duidelijke meerwaarde zijn voor de Limburgse land- en tuinbouw”, aldus Vandeput.

Het fruitbedrijf van de familie Moors mocht uit handen van de Limburgse gedeputeerde de Innovatie-award ontvangen. Het bedrijf heeft de afgelopen decennia heel wat kennis en ervaring opgebouwd inzake de ontwikkeling van nieuwe fruitrassen. Zo mogen vader Jean en zoon Jos onder meer de appel belgica en het vorstresistente aardbeiras isaura op hun naam schrijven. Ook vanuit het buitenland – onder meer Zuid-Afrika en China - is er belangstelling ontstaan voor hun werk.

In het kader van de innovatiewedstrijd zullen ze zich het komende jaar toespitsen op het ontwikkelen van milieuvriendelijke fruitrassen. “Dit willen ze doen door de natuurlijke eigenschappen van het plantmateriaal in aardbeien en hardfruit te gebruiken”, licht Vandeput toe. Er zal ook geïnvesteerd worden in de ontwikkeling van biorassen en in minder gevoelige rassen. Want door de steeds strengere wetgeving inzake het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen staat de fruitsector immers voor een grote uitdaging.

Cultura Moors Jean zal bij het ontwikkelen van nieuwe rassen ook werken aan het verlaten van de bloei. “Wetenschappers vermoeden dat door de opwarming van de aarde lentenachtvorst frequenter zal voorkomen. De bloeitijd is nu april en mei en dan is er nog steeds grote kans op nachtvorst. Als de bloeiperiode achteruit kan geschoven worden, kan het risico op schade door lentenachtvorst beperkt worden”, klinkt het. Het fruitbedrijf zal hier samen met de KU Leuven en het proefcentrum Fruit aan verder werken.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek