Franse boeren blokkeren verdeelcentra distributiesector

De Franse melkveehouders zijn ontevreden over het prijsakkoord dat vorige week uit de bus gekomen is en hebben daarom hun protestacties nog verder opgevoerd. Sinds donderdag zijn ze begonnen met de blokkade van distributiecentra die de Franse supermarktketens bevoorraden. Landbouwminister Michel Barnier probeert de brand te blussen.
12 juni 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:49
Lees meer over:

De Franse melkveehouders zijn ontevreden over het prijsakkoord dat vorige week uit de bus gekomen is en hebben daarom hun protestacties nog verder opgevoerd. Sinds donderdag zijn ze begonnen met de blokkade van distributiecentra die de Franse supermarktketens bevoorraden. Landbouwminister Michel Barnier probeert de brand te blussen.

Volgens de grote landbouworganisatie FNSEA werden vrijdagochtend een veertigtal distributiecentra in het hele land geblokkeerd door in totaal 7.000 landbouwers. Ze klagen de winstmarges van de grootwarenhuizen aan. Barnier zegt dat hij bereid is om inspecteurs van het ministerie van Financiën op pad te sturen. Die zouden nagaan of de regels op het vlak van prijstransparantie gerespecteerd worden.

"We wachten af om te zien of de voltallige regering werk wil maken van dit dossier", aldus voorzitter Michel Lemetayer van de FNSEA. Intussen gaan de blokkades gewoon verder. Ook landbouwers uit andere sectoren die in moeilijkheden verkeren, zoals de groenteteelt en varkenshouderij, hebben zich bij het protest aangesloten.

De militante boerenorganisatie Confédération paysanne bekritiseert de blokkade van de verdeelcentra. "Op die manier probeert de FNSEA de aandacht af te leiden van het feit dat de organisatie het prijsakkoord vorige week mee ondertekend heeft. We eisen de heropening van de onderhandelingen met de zuivelindustrie", zo luidt het.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek