Flandria-primeuraardappelen worden met de hand geraapt
nieuwsKwaliteit
Opmerkelijk is dat de primeuraardappelen van Flandria met de hand geraapt worden. Mechanisch rooien kan de pel van de eerder broze primeuraardappelen immers beschadigen. Ook opvallend is het onderwatergewicht van meer dan 320 g. Dit zorgt voor een hoog drogestofgehalte waardoor deze aardappelen een veel vollere smaak en een vaster kookgedrag bezitten.
Milieu
Net zoals alle andere Flandria-producten worden ook de Flandria-primeuraardappelen geteeld volgens de principes van de milieubewuste teelt. Dat wil zeggen: een volledige bodemanalyse vóór de teelt, een minerale stikstofanalyse, het volgen van bemestingsadviezen en veel aandacht voor vruchtwissel.
De naleving van alle normen wordt zowel intern als extern gecontroleerd. Zo voert een erkend laboratorium analyses van monsters uit volgens een residubewakingsplan.
Meer informatie: Lava, tel 015/50 42 50.
AARDAPPELEN
De aardappelteelt is de enige belangrijke tak van de akkerbouw die in Vlaanderen met 44.675 ha (1999) een veel groter areaal inneemt dan in Wallonië (21.880 ha). De totale aardappeloogst bedroeg 3 miljoen ton, waarvan twee derde wordt geoogst op 11.800 bedrijven in Vlaanderen. Meer dan de helft van het Vlaamse areaal, 24.900 ha, wordt geteeld in West-Vlaanderen. In Oost-Vlaanderen bereikt het areaal 10.590 ha.
Volgens het oogsttijdstip wordt de teelt ingedeeld in primeuraardappelen (12.535 ha), de halfvroege (variëteit Bintje met 26.223 ha) en de late soorten (6.739 ha). Op het stuk van opbrengsten per ha staat de aardappelteelt in Vlaanderen samen met Nederland internationaal aan de top. De gemiddelde opbrengst bedraagt 41 ton per ha.
Opbrengsten
De aardappelteelt is een ,,vrije’’ teelt, d.w.z. er is geen Europese marktordening met interventieprijzen of met productiequota. Dat heeft zijn gevolgen op de omvang van het areaal dat van jaar tot jaar sterk kan schommelen. In België schommelt dat areaal tussen de 30.000 en 60.000 ha, al naargelang het aantal akkerbouwers dat wel eens iets anders wil telen of al naargelang de akkerbouwers zich aangetrokken voelen door een aantrekkelijke aardappelprijs van het voorbije jaar.
Schommelingen van het areaal gekoppeld aan soms wisselende opbrengsten per ha leiden natuurlijk tot gevoelige prijs- en inkomensverschillen. Zo bedroeg de gemiddelde aardappelprijs in ’98 per kg 7,44 fr., het jaar voordien 2,69 fr., in ’96 2,47 fr., een povere 1,90 fr. in ’93 en 3,76 fr. in ‘99. Zo ontving de aardappelteler in ’96 per ha 71.590 fr., het jaar nadien 118.480 fr. om in ’98 de 209.000 fr. te overschrijden en het in ‘99 te doen met een ontvangst van 169.000 fr. De veranderingen in de productiewaarden zijn bijgevolg aanzienlijk. In ’99 boekte Vlaanderen een opbrengst ter waarde van 9,8 miljard fr. en een jaar eerder 11,2 miljard fr. In ’97 was dat 6,9 miljard en in ’96 3,9 miljard fr.
Verwerking
Ondanks die jaarlijkse schommelingen is sedert het begin van de jaren tachtig een trend merkbaar die wijst op een uitbreiding van het areaal. Dat heeft te maken met de groei van de aardappelverwerkende nijverheid die momenteel meer dan een miljoen ton aardappelen verwerkt tot frieten, vlokken, kroketten en chips. Met de expansie van die nijverheid neemt ook de contractteelt in de sector toe en breidt tevens de teelt van aardappelpootgoed uit.