FEBEV ondertekent charter rond kwaliteit vleesproducten
nieuwsFEBEV, de Federatie van het Belgisch Vlees, heeft maandag een charter ondertekend om de kwaliteit van vleesproducten te blijven garanderen. Ook presenteerden de federatie en het Voedselagentschap een gezamenlijk actieplan voor de bestrijding van salmonellabesmettingen bij varkens. Een nieuwe voorzitter en een nieuw logo moeten deze vernieuwing onderstrepen.
De vleessector heeft het de jongste tijd niet gemakkelijk. Niet alleen wordt er door een aantal actiegroepen aangedrongen om het vleesverbruik te verminderen, de slachthuizen voelen ook de enorme concurrentie uit het buitenland. “Ondanks ons gebrek aan competitiviteit in loonmassa is het aantal slachtingen in ons land lichtjes kunnen stijgen”, aldus Thierry Smagghe, secretaris-generaal van FEBEV.
“Toch staat onze sector onder constante druk. Zo is het maar de vraag hoe lang we nog kunnen ontsnappen aan de druk van grote vleesconcerns. In heel wat andere landen is er een heuse consolidatiegolf aan de gang”, waarschuwt Smagghe. Om zich beter te wapenen voor de toekomst heeft FEBEV een aantal belangrijke maatregelen gepresenteerd voor de optimalisatie en het behoud van de volksgezondheid en het dierenwelzijn.
In de eerste plaats ondertekenden de leden van FEBEV een nieuw charter met maatregelen om de kwaliteit van vleesproducten ook in de toekomst te blijven garanderen. De eerste pijler van dit charter bestaat uit de strikte naleving van regels en voorschriften. Ook de overeenkomsten die de federatie sluit met overheidsinstanties, interprofessionele organisaties en zusterorganisatie moeten door de leden strikt worden nageleefd. Voorts wil dit charter de leden ook nauwer laten samenwerken voor projecten van FEBEV en formuleert het een aantal richtlijnen over de opvolging van aanbevelingen van de federatie.
Daarnaast heeft FEBEV ook samen met het Voedselagentschap een actieplan opgesteld dat het aantal salmonellabesmettingen bij varkens moet terugdringen. “Het is de bedoeling om het aantal positieve staalnames in de slachthuizen met 20 procent terug te dringen tegen begin 2012”, zei Jean-Marie Dochy van het Voedselagentschap. Dit moet gerealiseerd worden door het verbeteren van de slachttechnieken, een betere opleiding en bijscholing van het personeel en een verhoogde traceerbaarheid van de dieren. Daarnaast worden ook maatregelen getroffen om de kwaliteit van en het toezicht op de controles te verhogen.
Het afsluiten van deze overeenkomsten past in een vernieuwingsoperatie binnen FEBEV. Naast een nieuw logo kreeg de federatie ook een nieuwe voorzitter. Patrick Schifflers volgt Joris Tiebout op die zes jaar lang aan het hoofd stond van FEBEV. “Met het charter en het actieplan willen we ons engagement, onze verantwoordelijkheidszin en onze optimistische visie op de toekomst van de vleessector aantonen”, sprak Schifflers. “We willen van België als meest gecontroleerde land ter wereld ons handelsmerk maken”, voegde Smagghe eraan toe.