Alle waterinfo verzameld op nieuwe website
nieuwsDe Vlaamse waterbeheerders lanceren waterinfo.be, een nieuwe en gedetailleerde website waarop alle actuele informatie over overstromingsrisico, getijden, neerslag en droogte te vinden zijn. De site bundelt alle metingen, voorspellingen en kaarten van de Vlaamse waterlopen en wil betrouwbare info bieden om overstromingsschade te beperken.
Op vraag van minister van Leefmilieu Joke Schauvliege en minister van Openbare Werken Hilde Crevits hebben de Vlaamse Milieumaatschappij, het Waterbouwkundig Laboratorium (Departement Mobiliteit en Openbare Werken), Waterwegen & Zeekanaal, nv De Scheepvaart en het Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust samen een nieuwe website gebouwd: waterinfo.be.
Betrouwbare waterstandgegevens en voorspellingen zijn cruciaal om overstromingsschade zo veel mogelijk te beperken. Die informatie was tot nu toe versnipperd over de websites van de verschillende Vlaamse overheidsinstanties. De portaalsite is "technologisch zeer vooruitstrevend" en bundelt info die nu nog op verschillende websites staat zoals overstromingsvoorspeller.be, waterstanden.be,… De homepage kan zo ingesteld worden dat de actuele toestand voor een bepaalde buurt, specifieke regio of voor heel Vlaanderen te zien is.
Op de site zijn alle actuele waterstanden en voorspellingen voor de bevaarbare en onbevaarbare waterlopen in Vlaanderen te vinden. Daarnaast zijn ook de overstromings- en hydrografische kaarten die gebruikt worden voor de watertoets te vinden op de site, waardoor ze ook voor de overheid een nuttig instrument is. Voor kopers en verkopers van gebouwen en woningen is het dan weer interessant om de overstromingsgevaarkaarten te raadplegen. alle historische metingen van waterstanden, debieten of neerslag zijn voor iedereen te downloaden.
Als het waterpeil stijgt en overstromingsgevaar dreigt, dan zal de actuele situatie op de site te volgen zijn, zodat bewoners de nodige voorzieningen kunnen treffen. Met toestemming van de gebruiker kan de website onthouden waar de gebruiker zich bevindt en automatisch alle informatie filteren voor de locatie van de gebruiker. Professionele gebruikers kunnen 'dashboards' (een scherm op maat) samenstellen en opslaan met de kaarten, meetpunten en berichten enkel voor hun gebied.
In de Twitterfeed leest de gebruiker berichten over neerslag, getijden, overstromingen en droogte. Iedereen kan participeren en helpen om een accuraat beeld te geven van wat er op het terrein gebeurt. Om de professionele gebruikers (waterbeheerders, hulp- en crisisdiensten, brandweer,..) goed te informeren over het gebruik van de site worden in maart in elke Vlaamse provincie opleidingen georganiseerd.
Meer info: waterinfo.be