"Evolutie melkaanvoer dubbeltje op zijn kant"
nieuwsDe Belgische melkveehouders leverden in oktober 247,5 miljoen liter melk, een daling met 1,11 procent in vergelijking met dezelfde maand van vorig jaar. Daarmee belandt de gecumuleerde aanvoer 36 miljoen liter onder het quotumplafond, wat overeenstemt met vier dagen melkproductie.
De melkveehouders hebben dit melkjaar al flink gemolken. Ondanks de lage melkprijzen en de stijging van de quota blijven ze immers flirten met de superheffing. "Het blijft een dubbeltje op zijn kant om te voorspellen hoe de melkaanvoer de komende maanden zal evolueren", zegt Boerenbond-medewerker Guy Vandepoel.
Zeker is dat de melkveehouders het vanaf begin volgend jaar zullen moeten doen zonder de melktoeslag van Fedis. Het akkoord dat hierover met de distributiesector gesloten werd, had enkel betrekking op de periode van juli tot en met december. Ook voor de laatste maand van het jaar zullen de supermarktketens de beloofde bijdrage storten, al hebben de veehouders de uitbetaalde melkprijzen de voorbije maanden zien stijgen. De uitbetaling van de toeslag voor de laatste maand zal wel in twee schijven gebeuren.
Om de crisis verder het hoofd te bieden, heeft het ABS gevraagd om de VLAM-bijdrage voor melkveehouders tijdelijk op te schorten, maar Boerenbond schaart zich niet achter dat standpunt. "In moeilijke tijden besparen op promotie zou wel eens een averechts effect kunnen hebben", aldus Vandepoel, die uit recente cijfers afleidt dat de promotie voor zuivelproducten wel degelijk resultaat oplevert. "Het melkverbruik en de aankoop van Belgische kazen blijven het goed doen".
Tot slot heeft Boerenbond ook goed nieuws voor de melkveehouders. Het recente besluit van de Waalse regering over de provisoire inning van de superheffing bij melkveehouders die het quotum overschrijden, blijkt enkel en alleen van toepassing te zijn op producenten die gevestigd zijn op het Waalse grondgebied.