European Milk Board gewaagt van "eerste succes"

Vóór de Landbouwraad van deze week benadrukte de European Milk Board dat subsidies voor de korte termijn geen structureel antwoord bieden op de melkcrisis. Hoewel het steunbedrag van 280 miljoen euro de meest in het oog springende maatregel was, vindt de organisatie toch dat de landbouwministers "een eerste voorzichtige stap" in de goede richting gezet hebben.
21 oktober 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:51
Lees meer over:

Vóór de Landbouwraad van deze week benadrukte de European Milk Board dat subsidies voor de korte termijn geen structureel antwoord bieden op de melkcrisis. Hoewel het steunbedrag van 280 miljoen euro de meest in het oog springende maatregel was, vindt de organisatie toch dat de landbouwministers "een eerste voorzichtige stap" in de goede richting gezet hebben.

Na de ministeriële bijeenkomst had een delegatie van de European Milk Board nog een onderhoud met Eskil Erlandsson, de Zweedse raadsvoorzitter. "Hij heeft aangekondigd dat er alles aan gedaan wordt om de markt in evenwicht te brengen", meldt voorzitter Romuald Schaber van de European Milk Board in een persbericht. Zijn Luxemburgse geestesgenoot Fredy de Martines voegt eraan toe dat er "nieuwe politieke geluiden" te horen zijn. We zien hierin de bevestiging dat onze acties succesvol zijn geweest, luidt het.

De European Milk Board verwacht - in tegenstelling tot bijvoorbeeld Boerenbond - dat de vrijwillige opkoopregeling voor melkquota het aanbod op de markt kan terugdringen. De organisatie dringt er dan ook bij alle lidstaten op aan om van deze mogelijkheid gebruik te maken. "Deze maatregel is zinvoller dan het verzoek van Copa om een afslachtpremie in het leven te roepen", zegt Roberto Cavaliere van de Italiaanse melkveeorganisatie APL.

Pascal Massol van het Franse Apli benadrukt het belang van het onlangs opgerichte comité dat zich de komende maanden zal buigen over onder meer de contractuele relaties tussen boeren en afnemers. Voor de vergadering van 10 november heeft de European Milk Board een uitnodiging op zak. Zo kunnen we de stand van zaken in verband met onze inbreng voor een flexibele volumeregeling op de voet volgen, stelt de vereniging.

"Laat er geen twijfel over bestaan dat we ook maar iets van onze eisen afwijken", verduidelijkt vicevoorzitter Siete van Keimpema van de European Milk Board. "We gaan een eigen comité oprichten dat zich zal bezighouden met de problemen op de zuivelmarkt, en daar zullen we ook andere stakeholders zoals wetenschappers en consumentenorganisaties bij betrokken worden". De European Milk Board is ook van plan om de oprichting voor te bereiden van een instituut dat de zuivelmarkt permanent zal monitoren.

"Vervolgens zullen we de melk over de landsgrenzen heen bundelen. Op die manier kunnen we tegenover zuivelfabrieken en politici meer druk uitoefenen. Wij zijn de eigenaars van de melk, en dat laat ons toe om in de toekomst mee de prijs ervan te bepalen in functie van een duurzame melkveehouderij", aldus Schaber.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek