Europa wil boter en melkpoeder blijven opkopen

De Europese Commissie wil langer dan voorzien melkpoeder en boter blijven opkopen om de sector te ondersteunen. Dat heeft het dagelijks bestuur van de Europese Unie meegedeeld. De Commissie stelt voor om de interventieregeling voor boter en melkpoeder te verlengen tot eind februari 2010 en mogelijk tot 2011 indien de marktsituatie niet zou verbeteren.
9 juli 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:49
Lees meer over:

De Europese Commissie wil langer dan voorzien melkpoeder en boter blijven opkopen om de sector te ondersteunen. Dat heeft het dagelijks bestuur van de Europese Unie meegedeeld. De Commissie stelt voor om de interventieregeling voor boter en melkpoeder te verlengen tot eind februari 2010 en mogelijk tot 2011 indien de marktsituatie niet zou verbeteren.

De voorbije maanden kocht de Commissie al 81.000 ton boter en 203.000 ton melkpoeder. Dat systeem zou normaliter eind augustus verstrijken, maar het einde van de interventies zou volgens de Commissie tot een "ernstige verstoring van de markt" leiden. De voorbije maanden hebben Europese landbouworganisaties meer dan eens gemanifesteerd in Brussel en Luxemburg om meer Europese inspanningen voor de in crisis verkerende sector op te eisen.

In eigen land bereikten het ABS en Boerenbond een week geleden een akkoord met Fedis, de federatie van de distributiesector, over een toeslag op melkprijzen. Gedurende zes maanden zouden de melkveehouders twee eurocent extra krijgen per liter geleverde melk. De Waalse landbouworganisaties FWA en Fugea weigerden het akkoord te ondertekenen.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek