Europa en VS hebben 97 procent van biomarkt in handen
nieuwsOp wereldschaal is het Europese bioareaal procentueel gezien het grootst. In Europa wordt bijna 5,6 miljoen hectare of 3,5 procent van de Europese landbouwoppervlakte biologisch bewerkt. Hoewel het aantal bioboeren is gedaald, is het areaal toegenomen. Groei is er vooral in Frankrijk (6%), Spanje (9%) en Groot-Brittannië (16,5%). Vlaanderen kent de afgelopen jaren geen groei en bengelt met 0,56 procent bioareaal aan de staart van Europa.
De totale gecertificeerde biolandbouwoppervlakte in Afrika is met ruim de helft toegenomen. In 2003 werd 320.000 hectare biologisch bewerkt. Het totaal niet-gecertificeerde biolandbouw zou nog veel hoger liggen. Het Aziatische bioareaal groeit gestaag, maar erg ongelijk in de hele regio. Bio situeert zich vooral in China, Oekraïne, Indië, Israël en Indonesië. Van al die landen heeft China veruit het grootste groeipotentieel.
Australië telt meer dan 10 miljoen hectare biolandbouw. Dit is vooral te danken aan de aanhoudende vraag vanuit Europa, Azië en de VS. In Latijns-Amerika bewerken bioboeren 5,8 miljoen hectare. De traditionele landbouw leunt aan bij biologische teeltmethodes en omschakeling is dus niet moeilijk. Belangrijkste biolanden zijn Costa Rica, Uruguay en Argentinië. De VS heeft 1,5 miljoen hectare biologische landbouw. Het areaal blijft min of meer gelijk, maar de markt groeit snel.
In het algemeen blijkt dat de gecertificeerde biomarkt in handen van de meest geïndustrialiseerde regio's is. Europa en de VS nemen samen 97 procent van de biologische markt voor hun rekening. In beide continenten zijn vooral de supermarkten belangrijke spelers. In de VS kent de biomarkt zelfs een groei van 20 procent per jaar. De biologische voeding is het snelst groeiende segment uit de voedselverkoop. Eén op drie Noord-Amerikanen koopt bio.
In West-Europa is er een consumptiegroei van 7,8 procent. Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk en Italië zijn de belangrijkste markten. De voorbije maanden is Groot-Brittannië met een afzet van 1,1 miljard Britse pond de grootste afzetmarkt voor biologische producten binnen de EU geworden. De groei van de West-Europese markt vertraagt wel. Oorzaak is vooral het overaanbod van zuivel en vlees.
In de minder geïndustrialiseerde landen zijn de gecertificeerde bioproducten vooral gericht op export. Op de lokale markten in Afrika, Nieuw-Zeeland en de meeste Aziatische landen zijn gecertificeerde bioproducten bijna onbestaande.