Erkenning wit-blauw rundvee vergt verder overleg
nieuwsVlaanderen en Wallonië werken samen aan een erkenning van het Belgisch wit-blauw vleesvee als Europese oorsprongsbenaming. Volgens minister-president Kris Peeters wordt de komende maanden verder overlegd over momenteel nog uiteenlopende visies omtrent de herkomstregistratie, de afbakening van de doelgroep en het productiegebied.
De landbouworganisaties in Vlaanderen en Wallonië (Boerenbond, ABS en Filière Bovine Wallonne) hebben samen een eerste versie van het dossier uitgewerkt. Dit dossier is inmiddels in Vlaanderen een eerste keer besproken. "Er werd ook contact gelegd met producenten uit andere lidstaten die in het verleden met succes een gelijkaardig initiatief genomen hebben, zoals de producenten van Maine-Anjou in Frankrijk", zegt Kris Peeters, die door Vlaams parlementslid Jan Verfaillie (CD&V) gevraagd werd naar de stand van zaken.
Het overleg met Wallonnië verloopt vlot volgens de minister-president, maar verder overleg is nodig vanwege uiteenlopende commerciële visies op het dossier. Dat de benaming Belgisch wit-blauw rundvlees samenvalt met de benaming van het ras is een mogelijk knelpunt, erkent Peeters, maar het sluit een erkenning zeker niet uit. "Een goede motivatie die de duidelijke link tussen Belgisch wit-blauw rundvlees en het Belgisch grondgebied aantoont, is in dit dossier belangrijk."
De komende maanden wordt verder gesproken met alle partijen, kondigt Peeters aan. Daar waar nodig zullen het Departement Landbouw en Visserij en VLAM de Vlaamse producenten en betrokken landbouworganisaties verder ondersteunen en faciliterend optreden bij overleg met Wallonië.