Energie blijft topprioriteit bij Innovatiesteunpunt

270 land- en tuinbouwers hebben vorige week een bezoek gebracht aan de vierde Energie-InfoDag van het Innovatiesteunpunt. Er waren 33 standhouders en evenveel infosessies. De glastuinders verdiepten zich vooral in nieuwe technieken zoals geothermie, de gesloten kas en de warmtepomp. Ook bij veehouders valt de warmptepomp steeds meer in de smaak.
18 maart 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:47
Lees meer over:

270 land- en tuinbouwers hebben vorige week een bezoek gebracht aan de vierde Energie-InfoDag van het Innovatiesteunpunt. Er waren 33 standhouders en evenveel infosessies. De glastuinders verdiepten zich vooral in nieuwe technieken zoals geothermie, de gesloten kas en de warmtepomp. Ook bij veehouders valt de warmptepomp steeds meer in de smaak.

Het energiethema slorpt al een tijdje de meeste aandacht op bij het Innovatiesteunpunt. "Op alle bestuurlijke niveaus wordt tegenwoordig steun voorzien voor energiebesparing. Tegelijk namen de energieprijzen de voorbije jaren spectaculair toe, waardoor bedrijfsleiders op zoek gaan naar mogelijkheden om te besparen of om zelf stroom of warmte op te wekken. De vragen en ideeën over dit onderwerp stromen massaal binnen bij ons", zegt Tine Deheegher van het Innovatiesteunpunt.

Of er bij de boeren en tuinders nog altijd een stijgende interesse is om te investeren in energietoepassingen? "De glastuinbouw heeft de voorbije vijf jaar reeds enorme inspanningen geleverd. In de veehouderij zijn waarschijnlijk nog mogelijkheden tot besparing, al moet dit verder uitgezocht worden. We vermoeden dat warmtepompen daar een groot potentieel hebben en ook op het vlak van ventilatie valt nog heel wat te realiseren", aldus Deheegher.

Het is belangrijk dat de landbouwsector de innovaties op de voet blijft volgen, benadrukt men bij het Innovatiesteunpunt. "Er dienen zich allerlei nieuwe technologieën en oude technieken in nieuwe kleedjes aan. Denk bijvoorbeeld aan ORC, microturbines en stirling. De sector heeft innovatoren nodig die ideeën introduceren en uitdagingen aangaan. Op die manier brengen ze steeds een nieuw elan in de land- en tuinbouw", zo luidt het.

Het Innovatiesteunpunt verleent individuele bedrijfsbegeleiding op het vlak van energiebesparing en -productie. Daarnaast worden demonstratiedagen en studiemomenten ingelast. De organisatie ondersteunt ook de samenaankoop van energie en de clustering van bedrijven. Boeren en tuinders kunnen tot slot bij het steunpunt terecht met al hun vragen over accijnzen, aansluitingen en gas- of elektriciteitscontracten. 

Meer informatie: Innovatiesteunpunt 

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek