Eieren van particulieren bevatten te veel dioxines
nieuwsHet Voedselagentschap heeft de voorbije weken zowel bij bedrijven als bij gewone consumenten eieren onderzocht van kippen met vrije uitloop. Het Agentschap deed dat nadat in eieren bij particulieren in Stabroek te hoge dioxinewaarden waren gevonden: tot bijna 3 maal boven de Belgische norm die 5 picogram dioxine per gram vet bedraagt. Een direct verband met het tijdelijk slecht functioneren van de nabije Indaver-oven, kon niet worden gelegd.
In stalen van eieren bij bedrijven had het Voedselagentschap overigens geen ongunstige resultaten waargenomen. Het Agentschap besloot vorige maand een nieuw onderzoek te starten. In Namen, Limburg, Antwerpen, Oost-Vlaanderen en Henegouwen werden in totaal in negen bedrijven - twee "traditionele" en zeven biobedrijven - waar kippen met vrije uitloop rondlopen, stalen genomen. Dat gebeurde ook bij particuliere kippenhouders in Antwerpen en West-Vlaanderen.
In de eieren van de bedrijven - die dus in de winkelrekken terechtkomen - werden geen te hoge dioxinewaarden ontdekt. De waarden liggen zelfs onder de strenge Europese norm van 3 picogram dioxine/gram vet die begin 2004 in voege treedt. Een aantal van de bedrijven bevinden zich nabij stedelijk gebied maar ervaren daar blijkbaar weinig hinder van, zo besluit het Voedselagentschap.