EU streeft naar 15 pct hernieuwbare energie in 2015

nieuws
Europa streeft ernaar tegen 2015 15 procent van de energiebehoeften te halen uit hernieuwbare energie. Dat beslisten de Europese staatshoofden en regeringsleiders vrijdag in een poging om de toenemende externe afhankelijkheid voor energie te temperen. Een gemeenschappelijk Europees energiebeleid blijft voorlopig wel nog in de broedfase steken, schrijft De Tijd.
25 maart 2006  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:33
Europa streeft ernaar tegen 2015 15 procent van de energiebehoeften te halen uit hernieuwbare energie. Dat beslisten de Europese staatshoofden en regeringsleiders vrijdag in een poging de toenemende externe afhankelijkheid voor energie te temperen. Een gemeenschappelijk Europees energiebeleid blijft voorlopig wel nog in de broedfase steken, schrijft Kris Van Haver in De Tijd.

De Europese Unie is voor haar energievoorziening steeds afhankelijker van de invoer van olie en gas. Dat bleek begin dit jaar nog duidelijk toen Rusland de gaskraan naar Oekraïne dichtdraaide en de gevolgen zich tot in de Europese Unie deden voelen. Om dat te verhelpen, lanceerde de Europese Commissie eerder deze maand ideeën om een gezamenlijk EU-energiebeleid uit te tekenen. De Europese leiders bespraken die ideeën vrijdag en keurden een aantal krachtlijnen goed.

Het meest concrete resultaat van de energiediscussie zijn nieuwe streefdoelen voor propere energie. De EU-leiders beloven tegen 2015 15 procent van de energie te halen uit hernieuwbare energie. Het aandeel daarin van de biobrandstoffen zou tot 8 procent stijgen. Voor de aanvang van de Europese top zat blijkbaar niemand te wachten op nieuwe streefcijfers. Maar de Belgische premier, Guy verhofstadt (VLD), verdedigde die grote ambities. Hij wees er wel op dat de formulering voorzichtig blijft en dus niet echt bindend is.

Vooral de stijging van het aandeel van biobrandstoffen zou voor België een haalbare kaart moeten zijn, legde de federale minister van Financiën, Didier Reynders (MR), uit. In november van dit jaar start België met een accijnsverlaging op biodiesel en volgend jaar op bio-ethanol. Met bijkomende fiscale stimuli moet dat doel zeker gehaald worden, stelt Reynders. Het streefcijfer halen van 15 procent hernieuwbare energie wordt iets moeilijker, gaf Verhofstadt toe.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek