EU geeft duizendste voedingsmiddel een kwaliteitslabel
nieuws‘Piacentinu Ennese’, een schapenkaas uit Italië, is als duizendste voedingsmiddel geregistreerd in het kader van de Europese kwaliteitslabels voor landbouwproducten en voedingsmiddelen. Sinds de EU-regeling in 1992 werd ingesteld, zijn voedingsmiddelen uit de EU en daarbuiten geregistreerd als beschermde oorsprongsbenaming of geografische aanduiding of als gegarandeerde traditionele specialiteit.
De voorbije jaren is het aantal aanvragen fors gestegen door de opeenvolgende uitbreidingen van de EU en de toenemende belangstelling van producenten uit derde landen, waaronder India, China, Thailand en Vietnam. Ook Belgische producten wisten al Europese kwaliteitslabels in de wacht te slepen. Recent slaagde de Gentse azalea daar nog in en ook de Vlaams-Brabantse tafeldruif en het Brussels grondwitloof staan in het lijstje.
“De registratie van het duizendste voedingsmiddel is een belangrijke mijlpaal voor de kwaliteitsregelingen”, zei Dacian Ciolos, Europees commissaris voor Landbouw en plattelandsontwikkeling. Hij dicht de kwaliteitslabels nog veel potentieel toe. “Ze geven kwaliteitsproducten uit Europa zichtbaarheid en kennen extra waarde toe aan de landbouwtradities en ons agrarisch erfgoed”, aldus Ciolos.
Hij noemde de Europese kwaliteitslabels ook de hoeksteen van het kwaliteitspakket van de Commissie dat momenteel in het Parlement en de Raad wordt besproken. “Met dit voorstel versterken we de BOB/BGA-regelingen, waarbij met name de groeperingen een grotere rol en meer verantwoordelijkheid krijgen, en blazen wij de GTS-regeling nieuw leven in”, verklaarde Ciolos.
De kwaliteitsregisters voor landbouwproducten en levensmiddelen omvatten 505 beschermde oorsprongsbenamingen (BOB): namen van producten die hun kenmerken uitsluitend of hoofdzakelijk te danken hebben aan de plaats waar zij geproduceerd zijn en aan de knowhow van de plaatselijke producenten. Het landbouwproduct of levensmiddel moet in een bepaald geografisch gebied met de erkende knowhow zijn geproduceerd, verwerkt en bereid.
Er zijn 465 beschermde geografische aanduidingen (BGA): landbouwproducten en levensmiddelen waarvan de faam of de kenmerken nauw samenhangen met de productie in het geografische gebied. Van de productie-, de verwerkings- en de bereidingsfase moet minstens één in het gebied plaatsvinden.
Tot slot registreerde de EU ook 20 gegarandeerde traditionele specialiteiten (GTS): productbenamingen die het traditionele karakter garanderen met betrekking tot de samenstelling van het product of tot de productiemiddelen. GTS’s zijn niet gebonden aan een bepaald locatie, maar moeten volgens het productdossier zijn geproduceerd.
Piacentinu Ennese (BOB) is een kaas uit de provincie Enna in Sicilië, Italië. Deze kaas is gemaakt van rauwe schapenmelk en daarnaast worden bij de productie saffraan (ook afkomstig van Enna), peper en zout gebruikt. De schapen grazen op hoger gelegen weiden (tussen 400 en 800 meter) en worden bijgevoederd met voedergewassen, hooi, stro en graanstoppels. De specifieke eigenschappen van de kaas zijn toe te schrijven aan de saffraan, de aard van de weiden en de knowhow van de plaatselijke producenten.
Meer info: databank van geregistreerde BOB's, BGA's en GTS's & kwaliteitsbeleid van DG AGRI