EU bereikt akkoord over strengere aanpak pesticiden

Onderhandelaars van het Europees parlement en de lidstaten hebben een compromis bereikt over strengere toelatingsnormen voor pesticiden. Een twintigtal stoffen die kanker kunnen verwekken, het erfelijk materiaal kunnen beschadigen of het zenuwstelsel kunnen aantasten, mag niet meer gebruikt worden bij de productie van bestrijdingsmiddelen. "Dit is een grote stap voorwaarts voor de bescherming van de consumenten en het leefmilieu", zo begroette het groene europarlementslid Hiltrud Breyer donderdag het akkoord.
18 december 2008  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:46
Lees meer over:
Onderhandelaars van het Europees parlement en de lidstaten hebben een compromis bereikt over strengere toelatingsnormen voor pesticiden. Er komt een verbod op het gebruik van een twintigtal stoffen die gevaar kunnen opleveren voor de volksgezondheid. "Dit is een grote stap voorwaarts voor de bescherming van de consumenten en het leefmilieu", zo begroette het groene europarlementslid Hiltrud Breyer donderdag het akkoord over een herziening van de twintig jaar oude regels over pesticiden.

Het Europees parlement zal zich normaliter in januari achter het compromis scharen. Ook de lidstaten moeten het licht op groen zetten. Door het akkoord komt een einde aan het gebruik van ruim twintig chemische stoffen die gebruikt worden in pesticiden. Ze zouden kanker kunnen verwekken, het erfelijk materiaal beschadigen of het zenuwstelsel aantasten. De betrokken stoffen komen voor in pesticiden tegen onkruid, schimmels en insecten.

De betrokken stoffen worden niet onmiddellijk in de ban geslagen, maar er worden vanaf 2009 geen nieuwe vergunningen meer verstrekt. Zo zouden de laatste stoffen tegen 2018 van de markt moeten verdwijnen. Breyer laakte de druk van de chemische industrie, die volgens haar paniek probeerde te zaaien bij de landbouwers. Die waarschuwden eerder voor prijsstijgingen.

Het Europees parlement en de lidstaten raakten het ook eens over de inperking van het gebruik van pesticiden. De europarlementsleden bepleitten een halvering van het gebruik van pesticide over een periode van tien jaar, maar die eis moesten ze tijdens de onderhandelingen laten vallen. De lidstaten moeten wel nationale actieplannen opstellen en specifieke maatregelen nemen om het gebruik van bestrijdingsmiddelen nabij bronnen voor drinkwater te beperken. Het gebruik van pesticiden in de buurt van speeltuinen, stadsparken, sportpleinen en andere recreatieplaatsen moet eveneens aan banden worden gelegd.

In 2002 werden in Europa zo'n 327.000 ton pesticiden gebruikt, waaronder 9.000 in België. Gewasbescherming wordt door sommige wetenschappers in verband gebracht met het toenemende aantal kankers en andere ziektes. De sector is goed voor een omzet van 7 miljard euro per jaar.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek