EU-voorzitter België zet bakens uit voor visserijbeleid

Kris Peeters heeft als voorzitter van de Europese Raad van Visserijministers het programma van het Belgisch voorzitterschap toegelicht aan zijn Europese collega's. Het bepalen van de vangstmogelijkheden voor 2011, de hervorming van het visserijbeleid, het verduurzamen van de visserij en het extern visserijbeleid vormen de pijlers van het werkprogramma.
12 juli 2010  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:55
Lees meer over:

Kris Peeters, Vlaams minister-president en tevens bevoegd voor zeevisserij, heeft als voorzitter van de Europese Raad van Visserijministers het programma van het Belgisch voorzitterschap toegelicht. Het bepalen van de vangstmogelijkheden voor 2011, de hervorming van het visserijbeleid, het verduurzamen van de visserij en het extern visserijbeleid vormen de pijlers van het werkprogramma.

Het vastleggen van de vangstmogelijkheden voor volgend jaar en het bepalen van de voorwaarden waaronder die quota opgevist mogen worden zijn een belangrijk dossier voor de EU-visserijministers. Daartoe behoren ook de onderhandelingen met Noorwegen. Uitgangspunt van minister-president Peeters is het streven naar een duurzame visserij op economisch, ecologisch en sociaal vlak.

Hoewel dit najaar nog geen wetgevende voorstellen voor de hervorming van het Gemeenschappelijk Visserijbeleid op tafel zullen komen, wil de minister-president de focus leggen op een essentieel onderdeel van de hervorming, met name de relatie tussen wetenschap en sector en de manier waarop het beleidsadvies vanuit die partners kan geoptimaliseerd worden. Peeters kondigde aan dat dit het onderwerp wordt van een internationaal symposium dat het Belgisch Voorzitterschap op 9 en 10 november in Oostende organiseert.

Meerjarenplannen zijn een fundamenteel instrument voor het duurzaam beheer van visbestanden en vormen daarom een prioriteit dit najaar. In hetzelfde kader mag er regelgevend werk verwacht worden met betrekking tot de technische maatregelen die van toepassing zijn in de Oostzee, de Atlantische Oceaan en de Noordzee. Ook het visserijbeleid ten aanzien van niet-EU-landen is een prioriteit. Het dossier van de blauwvintonijn staat daarbij op de agenda.

"De visserij is voor Vlaanderen en voor heel wat andere EU-lidstaten een belangrijke sector. Ik zal van mijn voorzitterschap maximaal gebruik maken om stappen te zetten in het verder verduurzamen van deze sector", aldus minister-president Peeters. "Het is de enig juiste weg om de toekomst van de visserijsector te verzekeren!".

Donderdag stelt minister-president Peeters zijn programma voor in de Commissie Visserij van het Europees Parlement. Daarna staat een inhoudelijke bespreking met Maria Damanaki, EU- Commissaris bevoegd voor Visserij op de agenda.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek