EU-Commissie keurt invoer transgeen koolzaad goed

De Europese Commissie heeft de import van genetisch gewijzigd koolzaad T45 uit Canada toegelaten voor zowel dierlijke als menselijke voeding. Het gemodificeerde koolzaad, ontwikkeld door Bayer, kreeg een positieve evaluatie van het Efsa. Er was ook in dit ggo-dossier grote onenigheid tussen de lidstaten, waardoor het dossier finaal op de tafel van de Commissie belandde.
11 maart 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:47
Lees meer over:

De Europese Commissie heeft de import van genetisch gewijzigd koolzaad T45 uit Canada toegelaten voor zowel dierlijke als menselijke voeding. Het gemodificeerde koolzaad, ontwikkeld door Bayer, kreeg een positieve evaluatie van het Efsa. Niettemin konden de lidstaten het weer niet eens worden over de toelating, en dus belandde het dossier bij de Commissie.

Het T45-koolzaad werd genetisch gewijzigd om het gewas resistent te maken tegen de herbicide 'Liberty'. De toelating voor de invoer van het transgene koolzaad is geldig voor een periode van 10 jaar. Alle voedingsmiddelen die meer dan 0,9 pct T45 bevatten moeten dat vermelden op het etiket.

Greenpeace verwijt de Europese Commissie een gebrek aan coherente visievorming. "Liberty bevat het bestanddeel glufosinaat-ammonium, dat één van de 22 substanties is die op basis van de pesticidenwetgeving zullen gebannen worden uit Europa. De toelating van deze ggo stelt de Europese burgers bloot aan een onaanvaardbaar risico", zo luidt het.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek