EFSA adviseert EU-Commissie over welzijn vleeskippen

Het EFSA-panel voor dierengezondheid- en welzijn heeft een wetenschappelijk advies uitgebracht omtrent het welzijn van vleeskippen. In de tweede helft van de 20ste eeuw is door genetische selectie de groeisnelheid van kuikens verviervoudigd, wat weegt op het welzijn van vleeskippen.
29 juli 2010  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:55

Het EFSA-panel voor dierengezondheid- en welzijn heeft een wetenschappelijk advies uitgebracht omtrent  het welzijn van vleeskippen. In de tweede helft van de 20ste eeuw is door genetische selectie de groeisnelheid van kuikens verviervoudigd, wat de gezondheid van vleeskippen in het gedrang brengt. Ook omgevingsfactoren op de pluimveehouderij, zoals huisvesting en management, werden meegenomen in het EFSA-advies.

De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid EFSA geeft aan dat genetische selectie bij vleeskippen welzijnsproblemen heeft veroorzaakt door de groeisnelheid bij kuikens te verviervoudigen. De EFSA-experten zien in selectie echter ook een mogelijkheid om de gezondhuid van kuikens te verhogen.

In de selectieprogramma’s worden naast productie-, intussen ook welzijnscriteria opgenomen. De genetische vooruitgang op dat vlak is echter moeilijk na te gaan omdat gegevens daaromtrent niet beschikbaar zijn. Een eerste aanbeveling van het EFSA-panel is dan ook om welzijnsgegevens systematisch te verzamelen om de impact van selectie op dierenwelzijn te kunnen nagaan.

Bij vleeskuikens is de voornaamste afwijking dat het skelet ontoereikend is voor het gewicht. Dat leidt tot problemen zoals verlamming, huidinfecties, onregelmatige lichaamsvormen en hartfalen. Deze problemen worden meestal in verband gebracht met de grote groeisnelheid van vleeskuikens. De deskundigen merken wel op dat de mate waarin die problemen optreden, verschilt tussen lidstaten, regio’s en kweeksystemen.

Het EFSA-panel adviseert om het welzijn van vleeskippen te vergroten door bij genetische selectie rekening te houden met de omgeving waarin de dieren opgroeien. Zo zijn kuikens die trager groeien meer geschikt om opgekweekt te worden in warme omstandigheden. Vleeskippen die snel groeien zijn immers meer gevoelig voor hittestress. Ook verlamming en huidproblemen moeten meer aandacht krijgen bij de genetische selectie van vleeskippen.

Volgens het advies ligt de voederinname bij vleeskuikens dermate hoog dat een voederbeperking die de groei enigszins vertraagt, de gezondheid van de dieren ten goede kan komen. Vleeskippen die ook bij een hoge voedergift gezond blijven, moeten als kweekmateriaal dienen voor volgende generaties. De experts voegen er aan toe dat bij een beperking van de voedergift een oplossing moet worden gezocht voor de voedercompetitie tussen kippen aangezien de dieren elkaar daarbij verwonden.

Verder kan het goed zijn voor het welzijn van vleeskuikens om ze van zitstokken te voorzien. Preventieve maatregelen om verwondingen bij andere dieren te voorkomen, zoals het verwijderen van een deel van de teen of de kam, worden liefst achterwege gelaten. Als ze toch noodzakelijk zijn, adviseert EFSA om ze enkel te laten uitvoeren door goed opgeleid personeel dat daarvoor de minst pijnlijke methode gebruikt.

De Europese Commissie kan in de voorbereiding van haar rapport voor de Raad en het Europees Parlement rekening houden met het advies van EFSA.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek