nieuws

Demotte wil nog altijd niet weten van vettaks

nieuws
De Duitse regering wil - in de strijd tegen zwaarlijvigheid - een extra belasting heffen op hamburgers, chips, snoep en zoete drankjes. Wie ongezond eet, moet meer betalen, luidt de redenering. "De bedoeling is het btw-tarief op te trekken van 7 naar 19 procent. De hogere belasting moet gelden voor alle dikmakende levensmiddelen, zoals chips en chocolade", aldus Ursula Heinen van de CDU/CSU. Ook Vlaamse voedingsexperts lijken gewonnen voor het idee van de 'vettaks'. Minister van Volksgezondheid Rudy Demotte (PS) houdt de boot voorlopig af.
15 mei 2007  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:37
De Duitse regering wil - in de strijd tegen zwaarlijvigheid - een extra belasting heffen op hamburgers, chips, snoep en zoete drankjes. "Wie ongezond eet, moet meer betalen", luidt de redenering. Ook Vlaamse voedingsexperts lijken gewonnen voor het idee van de 'vettaks'. Minister van Volksgezondheid Rudy Demotte (PS) houdt de boot voorlopig af.

Met de maatregel wil de Duitse regering de strijd tegen overgewicht opvoeren, nadat onlangs bleek dat de Duitsers de dikste Europeanen zijn. "De bedoeling is het btw-tarief op te trekken van 7 naar 19 procent. De hogere belasting moet gelden voor alle dikmakende levensmiddelen die veel suiker en vet bevatten, zoals chips en chocolade", aldus Ursula Heinen van de CDU/CSU. Daarnaast staan ook frituursnacks en zoete dranken op het lijstje.

Ook Vlaamse voedingsexperts pleiten voor een extra belasting op vette voeding. "Met de opbrengst kunnen gezonde voedingsmiddelen goedkoper gemaakt worden", zegt voedingsdeskundige Patrick Mullie (KU Leuven) in Het Laaste Nieuws. "Het is onbegrijpelijk dat een appel vandaag nog altijd duurder is dan een pak chips". Hij pleit daarom voor de oprichting van een comité van experts die een lijst met 'gezonde' en 'ongezonde' etenswaren moeten samenstellen. "Op basis daarvan kunnen de taksen worden toebedeeld", klinkt het.

De Duitse snoep- en snackindustrie heeft al fel geprotesteerd. Ook de Belgische chocolade- en snoepfederatie Choprabisco is tegen. "Dit is een ondemocratisch en vrijheidsbeperkend. Het resultaat van hogere taksen op ongezonde voeding is trouwens twijfelachtig", aldus de federatie. Het kabinet van minister van Volksgezondheid Rudy Demotte (PS) meldt dat de nadruk ligt op de preventie en aanpak van overgewicht. "Een vettaks is niet aan de orde", luidt het.

Volgens een studie van Test-Aankoop houden liefst drie op de vijf Belgen er ongezonde eetgewoonten op na. Vooral kant-en-klaarmaaltijden, frieten, hamburgers en zoete tussendoortjes, gecombineerd met te weinig lichaamsbeweging, zorgen ervoor dat ruim een derde van de bevolking met overgewicht kampt.(MP)

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek