Degussa: "Methionine verslaat ingevoerd sojaschroot"
nieuwsMethionine wordt al tientallen jaren gebruikt, vooral in de pluimveesector. Het product verhoogt de nutritionele waarde van diervoeders. Door een zeer preciese toevoeging van aminozuren zijn de dieren in staat de eiwitten die in het voeder aanwezig zijn, beter te gebruiken. Er zijn verschillende manieren om het voeder uit te balanceren. Dat kan bijvoorbeeld door het mengen van ingevoerd soja- of raapzaadschroot met inlands geteelde tarwe. "In theorie kan die import perfect vervangen worden door methionine", zegt Verdoodt.
Meer nog, onderzoek in samenwerking met het IFEU-instituut in Heidelberg zou erop wijzen dat het gebruik van methionine belangrijke milieuvoordelen oplevert. "Het product beperkt de ammoniakuitstoot en minder sojaschroot betekent ook minder stikstof uit mest. Het energieverbruik daalt zelfs met meer dan 80 procent", legt Verdoodt uit. "Dat heeft te maken met de behandeling van soja voor olieproductie en met het verre transport tussen de VS of Brazilië en Europa".
Volgens een hypothetische berekening van Degussa zou de totale vervanging van sojaschroot door methionine in de Duitse pluimveehouderij een besparing betekenen van een miljoen liter diesel en een verminderde uitstoot van 30.000 ton koolstofdioxide. De voederkost voor de kippenboer zou teruglopen met een derde. "De onderzoeksresultaten sterken ons in de overtuiging dat we de publieke opinie en de politieke leiders nog meer moeten overtuigen van het belang van wat we doen", besluit Verdoodt.