Dag van de Landbouw lokt jonge gezinnen
nieuwsBij paprikateler Peter Bartels is het nog geen 10 uur wanneer de eerste bezoekers de serre binnenslenteren. Daar heeft de blakende zon op dat ogenblik al voor een zwoele temperatuur gezorgd. De jonge tomatentrossen glimmen van de pret. Hoezo, tomaten? "Met de jaren hebben we geleerd dat de korte tomatenteelt een rendabele aanvulling is op de paprikateelt", legt bedrijfsleider Peter uit. "Het is de bedoeling om de drie weken oude planten op te kweken zodat ze rijpe tomaten afleveren rond eindejaar. Want dan is de prijs voor deze producten het hoogst". Gezond boerenverstand, heet zoiets.
Even verderop in Kontich leren we de aubergine kennen. Tuinder Eric Van den Eynde produceert in een nagelnieuwe serre een kwart van de 8 ha tellende Belgische productie. "We zijn pas een jaar bezig met deze teelt en klagen zeker niet", zegt Eric. "Wel was het verschrikkelijk moeilijk om in het gesloten wereldje van de auberginetelers binnen te dringen. De weinige telers zijn beducht voor meer concurrentie. Kleine productieschommelingen kunnen immers grote prijsverschillen veroorzaken. Meer nog dan in andere teelten is aubergines kweken hetzelfde als spelen op de beurs".
Enkele tientallen kilometers verderop baadt de familie Verreydt-Van den Bulck op d'Hessels Hof in Noorderwijk een bloeiend melkveebedrijf uit. Omdat ook de zoon actief is op het bedrijf werd geopteerd om een eigen machinepark aan te kopen, in plaats van telkens loonwerkers in te huren. Het bedrijf telt 70 koeien en evenveel stuks jongvee. De dieren kunnen grazen op 25 ha grasland, een extra voederbron is het uitgestrekt areaal maïs van 35 ha. "De geproduceerde mest kan makkelijk afgezet worden op eigen gronden", zegt een medewerker. "Een deel van de maïs wordt zelfs verkocht aan andere veehouders of mengvoederfabrikanten".
Aan de overkant van de E313 klinkt bij melkveehouder Rudy van het Olense Heuninghof een heel ander verhaal. Dit kleinschalig bedrijf met 27 koeien en 23 stuks jongvee bevindt zich toevallig in een waterwinningsgebied. "We hebben geleerd om met de beperkende maatregelen te leven", zucht Rudy. "Om de eindjes aan elkaar te kunnen knopen, gaat mijn echtgenote uit werken en zijn we op het bedrijf gestart met agrarisch natuurbeheer en de verkoop van hoeve-ijs. Rijk word je daar allemaal niet van, maar we doen het wel heel graag".
Lees ook: 16/9/02: Devisch: "Landbouw pakt uitdagingen aan"