"Crisis heeft forse impact op Nederlandse landbouw"

De Nederlandse land- en tuinbouwsector ondervindt grote hinder van de economische crisis. Zo is de export van land- en tuinbouwproducten fors teruggelopen en in de meeste sectoren hebben de boeren te maken met forse prijsdalingen. Dat blijkt uit een studie van het LEI.
23 maart 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:47

De Nederlandse land- en tuinbouwsector ondervindt grote hinder van de economische crisis. Zo is de export van land- en tuinbouwproducten fors teruggelopen en in de meeste sectoren hebben de boeren te maken met forse prijsdalingen. Dat blijkt uit een studie die het Landbouweconomisch Instituut (LEI) heeft gemaakt in opdracht van de Nederlandse landbouwminister Gerda Verburg.

Het LEI stelt vast dat de export van Nederlandse land- en tuinbouwproducten gedaald is, vooral in de zuivel- en bloemensector. “Exporteurs hebben het door de economische crisis moeilijker gekregen om hun export verzekerd te krijgen. Exportkredietverzekeraars hebben de premies verhoogd, hebben hun dekkingen teruggebracht of verzekeren soms helemaal niet meer”, luidt het. Volgens het LEI maakt het toegenomen risico de exporteurs terughoudender. En omdat de landbouwproductie zich niet snel kan aanpassen aan een daling van de vraag, heeft dat een sterk effect op de prijzen.

Het LEI noteert ook forse prijsdalingen in diverse sectoren. Voor melk ligt de prijs op dit moment 31 procent lager dan een jaar geleden, voor granen 40 tot 50 procent lager en de telers van rozen en chrysanten worden geconfronteerd met prijzen die respectievelijk 48 tot 44 procent lager liggen. Daar staat tegenover dat sommige aangekochte producten goedkoper zijn geworden, zoals veevoeder (-15 tot -20%) en gasolie (-25%).

Vorig jaar daalde het inkomen in de sector al met 40 procent onder het niveau van 2007 en waren er al een aantal sectoren waar de landbouwers geen vergoeding kregen voor hun arbeid en kapitaal, zoals de groenteteelt onder glas en de pluimveehouderij. Als er geen verandering in de prijzen komt, dreigt dit jaar ook de Nederlandse melkveehouders en de bloementelers onder glas hetzelfde te overkomen.

De Nederlandse land- en tuinbouw is kapitaalintensief. Vooral de glastuinbouw en intensieve veehouderij worden met vreemd vermogen gefinancierd. De financiële veerkracht in deze sectoren is niet groot. Afhankelijk van de duur van de crisis zal een aantal bedrijven weinig ruimte hebben om te investeren in duurzaamheid en innovatie, waarschuwt het LEI. Minister Verburg beseft dat hierdoor ook beleidsdoelen onder druk kunnen komen te staan.

Op basis van deze studie wil de Nederlandse minister een debat op gang trekken tijdens een kabinetsberaad over de economische crisis. Zij wil dat er tijdens die gesprekken ook voldoende aandacht is voor de landbouwsector. "Deze studie toont aan dat het totaalbeeld er voor de sector zorgwekkend uitziet", stelt Verburg.
 

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek