"Contractprijzen diepvriesgroenten blijven ongewijzigd"

"De nieuwe contractprijzen voor diepvriesgroenten gaan in de richting van prijsbehoud, met hier en daar wat aanpassingen aan de contractvoorwaarden en eventueel een daling van het areaal voor sommige teelten". Dat is de balans die Boerenbond-medewerker Patrick Meulemeester opmaakt op basis van diverse contacten in de sector. Hij roept de telers op om geen contracten te ondertekenen met een lagere prijs.
30 januari 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:47
Lees meer over:

"De nieuwe contractprijzen voor diepvriesgroenten gaan in de richting van prijsbehoud, met hier en daar wat aanpassingen aan de contractvoorwaarden en eventueel een daling van het areaal voor sommige teelten". Dat is de balans die Boerenbond-medewerker Patrick Meulemeester opmaakt op basis van diverse contacten in de sector.

"We hebben een dubbel gevoel bij het behoud van de contractprijzen. Enerzijds is er sprake van opluchting omdat nogal wat negatieve berichtgevingt werd rondgestrooid, maar anderzijds betekenen gelijke prijzen nog altijd een daling van het landbouwinkomen", zegt Meulemeester, die de boeren oproept om geen contracten te ondertekenen met een lagere prijs.

Zowel telers als verwerkers kampen met stijgende productiekosten. Bovendien lijdt de sector van de diepvriesgroenten ook onder de economische crisis, aangezien dat meer dan negentig procent van de productie bestemd is voor de export. "De muntdevaluaties hebben een zeer negatieve invloed op verschillende afzetmarkten, zoals Engeland, Polen en Rusland. Daarnaast worden niet minder, maar wel kleinere verpakkingen gevraagd door de klanten".

Boerenbond vraagt de boeren om zich in dit "overgangsjaar" op te trekken aan de prijsstijgingen van de jongste jaren en verder te werken aan een betere kostenbeheersing. "Vooral op het vlak van arbeidsefficiëntie, investeringen en grond hebben veel bedrijven nog werk aan de winkel", weet Meulemeester.

Tot slot roept Boerenbond de telers op om enkel onder contract te telen. "De teelten waarvan het meeste vrij product is ingevroren, krijgen steeds strengere contractvoorwaarden opgelegd. Telers moeten dit eindelijk eens beginnen te begrijpen, want dat zou de slagkracht van de sector alleen maar ten goede komen", besluit Meulemeester.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek