Tuinbouwers gekroond tot "Laureaat van de Arbeid" tijdens Agriflanders

Een groep Vlaamse tuinbouwers heeft vorig weekend het ereteken 'Laureaten van de arbeid' opgespeld gekregen, een prijs en erkenning voor hun bijdrage aan de tuinbouw. Met de prijs wil de organisator, het Koninklijk Instituut der Eliten van de Arbeid, mensen met een bepaalde staat van dienst of betekenis in de tuinbouw in het zonnetje zetten. “Tuinbouwers zorgen voor vers voedsel of maken mensen gelukkig met een bloem of een plant”, klinkt het.

17 januari 2023  – Laatst bijgewerkt om 17 januari 2023 14:11
Lees meer over:
pd_marjan Denie

Het is al van 2012 geleden dat de Laureaat van de Arbeid wordt uitgereikt aan de tuinbouw. De eerste keer dateert van 1950. Het ereteken, dat ook in andere sectoren wordt uitgereikt, is een initiatief van het Koninklijk Instituut der Eliten van de Arbeid en is bij koninklijk besluit bekrachtigd. Het doel van deze instelling is tweeledig: de waarden van arbeid en sociaal engagement uitdragen en promoten.

Waar arbeid volgens de organisatie nog steeds een waardevolle waarde is, blijkt deze waardering in de maatschappij tegenwoordig soms verloren. “Als je vandaag de publieke debatten hoort, lijkt het wel alsof arbeid meestal in een negatieve sfeer vermeld wordt: hoe houden we mensen aan het werk, hoe krijgen we onze jobs nog ingevuld, einde loopbaan, of mensen die letterlijk ziek worden door het werk”, vertelt Pieter Van Oost, voorzitter van het Organiserend Comité van het Koninklijk Instituut der Eliten van de Arbeid.

Goud, zilver en brons

Er werden zaterdag eretekens in drie categorieën uitgereikt: het brozen ereteken voor de “toekomst van het beroep”, het zilveren ereteken voor “partner in het beroep” en het gouden ereteken voor “experts in het beroep.” Iemand met een gouden ereteken beheerst alle facetten van zijn of haar functie. En hij of zij is daarnaast “sociaal geëngageerd binnen of buiten de werkvloer en draagt bij tot de bekendheid van de organisatie en/of de sector”, klinkt het.

pd_florent geerdens

Er werden 6 bronzen medailles overhandigd, 6 zilveren en 27 gouden medailles. Florent Geerdens, fruitteler en fruitboomkweker uit Alken, ontving de gouden plak. Hij was aangemeld door de sectorvakgroep fruitteelt van Boerenbond. Geerdens is met zijn fruitboomkwekerij toonaangevend in Vlaanderen. Zijn bomen vinden ook hun weg naar andere landen in Europa. “Ik ben niet echt van de medailles, maar het doet natuurlijk wel deugd om zo’n prijs in ontvangst te nemen”, zei hij.

Ambassadeur voor de sector

Marjan Denie van boomkwekerij Hoebenschot Plant & Tuin in Lichtaart, bij Kasterlee, ontving eveneens goud. De 52-jarige volgde een opleiding tot goudsmid, maar koos uiteindelijk voor een boomkwekerij. Dit combineerde zij lange tijd met de opvoeding van vijf kinderen. Naarmate de kinderen wat ouder werden, kon zij meer aandacht aan de kwekerij besteden en uiteindelijk ontwikkelen naar een specialisme in oude en vergeten fruitboomsoorten. Zij sprong daarnaast in het oog door projecten met kinderen in het bijzonder onderwijs die periodiek op het bedrijf komen werken. “Het is een bevestiging dat je als klein bedrijf ook kunt opvallen”, vertelt Denie over de prijs. “Daarnaast hoop ik dat het ook als een soort van motivatie kan gelden voor meer vrouwen in de boomkwekerij.”

Met de laureaten hoopt de organisatie ook meer mensen te lokken naar de fruit-, groente-, en sierteeltsector waar een grote arbeidskrapte heerst. “Het is een exclusieve erkenning die tot eer strekt waarmee werknemers hun werknemers extra kunnen motiveren. Zie het als een formeel klopje op de schouder”, aldus Van Oost die in zijn inleidende toespraak ook nog aandacht had voor de sociale rol van mensen in de tuinbouw. “Ze dragen bij aan de gezondheid van de bevolking door lekker fruit en lekkere groenten te produceren. En ze dragen bij aan het geluk van de bevolking door mooie bloemen en planten te kweken, door parken en tuinen te onderhouden.”

Naast de Laureaten van de Arbeid werden er ook eredekens en emeriti eredekens uitgereikt. Filip Goossens werd daarbij onder andere geëerd voor zijn inzet voor Algemeen Verbond van de Belgische Siertelers en Groenvoorzieners. Goossens was 9 jaar voorzitter van AVBS waar hij “de belangen van de sierteeltsector samenbracht en verdedigde binnen verschillende structuren.”

Bron: Eigen berichtgeving

Beeld: AVBS

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek