nieuws

Consumptie van groenten en fruit in de lift

nieuws
De afgelopen vijf jaar is hetgeen de Belg besteedt aan verse groenten en fruit respectievelijk met een derde en 15 procent gestegen. In 2000 at de Belg evenveel groenten als in 1999 maar door de goedkopere prijzen daalde hetgeen hij hiervoor betaalde met 2 procent. Voor wat het fruit betreft was er vorig jaar zowel inzake de uitgave als geconsumeerde hoeveelheid een stijging met 4 procent.
20 september 2001  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:26
De afgelopen vijf jaar is hetgeen de Belg besteedt aan verse groenten en fruit respectievelijk met een derde en 15 procent gestegen. In 2000 at de Belg evenveel groenten als in 1999 maar door de goedkopere prijzen daalde hetgeen hij hiervoor betaalde met 2 procent. Voor wat het fruit betreft was er vorig jaar zowel inzake de uitgave als geconsumeerde hoeveelheid een stijging met 4 procent.

Dit blijkt uit een studie van het marktonderzoeksbureau GfK dat het verbruik van 3000 Belgische gezinnen meet. De cijfers werden vandaag/donderdag in Steenokkerzeel bekendgemaakt door het Vlaams Promotiecentrum voor agro- en visserijmarketing (VLAM). De stijging bij de groenten is vooral het gevolg van een verschuiving der aankopen naar iets duurdere groentensoorten, de groei bij het fruit het resultaat van meer gekochte kilo's.

De Belg at in 2000 gemiddeld 62 kg verse groenten en besteedde daaraan 3.800 frank (94,2 euro). De tomaat blijft met 10 kg de populairste groentensoort, gevolgd door wortelen (9 kg), witloof (7 kg), ajuin (6 kg), sla (4,5 kg) en bloemkool (4 kg). Vorig jaar consumeerde de Belg gemiddeld 85 kg vers fruit en besteedde daaraan 4.900 frank (121,47 euro). De appel voert met 20 kg de lijst aan, gevolgd door de sinaasappel met bijna 19 kg, gevolgd door banaan met 11 kg, mandarijn en peer (ieder 5 kg).

Zeven Belgische groenten- en fruitveilingen, verenigd in Lava, lanceerden donderdag de Flandria Cadeaubon Groenten Fruit. Een bon heeft een waarde van 202 frank (5 euro) en kan in 477 speciaalzaken en supermarkten verspreid over het hele land omgeruild worden tegen verse groenten en fruit met het Flandria-keurmerk en de aanverwante keurmerken Eburon, Frubel, Haspengoud, Hoogstraten, Tomabel en Truval.

Het Flandriakeurmerk staat garant voor een ecologische teeltwijze, topkwaliteit en traceerbaarheid naar de teler. Het werd in 1995 in het leven geroepen door de tomatentelers. Er zijn thans al meer dan 30 verschillende producten te verkrijgen onder het Flandra-label goed voor een jaarlijks volume van 350.000 ton. Voor elke teelt is een specifiek ecologisch lastenboek vastgelegd. Een externe instantie zorgt voor een sluitende controle.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek