"Colruyt stunt op kap van de varkenshouders"
nieuwsVorige week kondigde Colruyt aan dat de keten stopt met de verkoop van vlees van gecastreerde varkens en enkel nog vlees in de rekken wil van varkens die gevaccineerd zijn tegen berengeur. Landbouworganisaties ABS en Boerenbond zijn misnoegd omdat Colruyt deze beslissing nam zonder enig overleg met de landbouwsector. Zij beschouwen het als een reclamestunt die geen rekening houdt met de andere actoren in de varkenssector.
Het Algemeen Boeren Syndicaat (ABS) betreurt dat Colruyt kort na een positief verlopen overleg met de landbouworganisatie haar beslissing toch eenzijdig doorduwt onder druk van dierenrechtenorganisatie GAIA en geen rekening houdt met de vraag van ABS om een eerlijke prijs te betalen voor Belgisch varkensvlees. Volgens ABS gaat de beslissing van Colruyt voorbij aan de praktische problemen voor de varkenssector.
"Hoe ga je gevaccineerde en gecastreerde varkens in het verdere verloop van de keten uit elkaar houden? Onze afzetlanden staan weigerachtig tegenover het vlees van gevaccineerde dieren dus waar moet het varkensvlees naar toe dat Colruyt niet afneemt?", wijst Guy Depraetere, algemeen secretaris van ABS, op enkele problemen die vandaag nog geen oplossing hebben.
Volgens ABS is de beslissing totaal onvoorbereid want zijn noch producenten en handelaars, noch slachthuizen er klaar voor. Bovendien vreest zij dat het gebruik van het vaccin Improvac de varkenshouder meer gaat kosten en dan is het maar de vraag hoeveel meer Colruyt voor het vlees wil betalen. ABS uit ook haar twijfels bij de effectiviteit van het vaccin en de veiligheid voor de varkenshouder die het middel moet toedienen.
Boerenbond hekelt dat amper een maand na de ondertekening van de gedragscode rond goede handelspraktijken de grootste distributieketen van België reeds herinnerd moet worden aan de gemaakte afspraken. Boerenbond noemt de aankondiging van Colruyt een reclamestunt en zet zich liever in voor een oplossing die gedragen wordt door de ganse sector.
De organisatie erkent dat het aanvaarden van vlees van gevaccineerde varkens op zich een positieve evolutie is die perspectieven opent voor de alternatieven voor castratie. Maar net als ABS is ook Boerenbond niet te spreken over het feit dat Colruyt de beslissing nam zonder overleg met de andere betrokkenen uit de sector. "Bovendien baseert de distributieketen zich op eigen onderzoek waarvan de resultaten niet beschikbaar zijn en dus niet geverifieerd kunnen worden", klinkt het.
Boerenbond wijst er op dat de beslissing van Colruyt de keuzevrijheid van de landbouwer qua alternatieven voor onverdoofde castratie beperkt. Momenteel levert een varkenshouder zijn slachtrijpe varkens aan het slachthuis en weet hij niet via welk kanaal het vlees bij de consument zal geraken. Door de beslissing van Colruyt zou de varkenshouder van bij de start moeten weten of de varkens via Colruyt of via andere kanalen gecommercialiseerd worden. Wat betekent dat landbouwers aan één distributieketen worden gebonden en zich beknot zien in hun keuzevrijheid.
Zowel Boerenbond als ABS geven aan dat Colruyt beter de resultaten van het ILVO-onderzoek had afgewacht in plaats van te kiezen voor commerciële profilering. Het Instituut voor Landbouw en Visserij Onderzoek (ILVO) doet praktijktesten met een viertal alternatieven voor het onverdoofd castreren van biggen. De resultaten van het onderzoek worden dit najaar verwacht.
Colruyt laat in een persmededeling weten verwonderd te zijn over de ontstemde reacties van de landbouworganisaties. "Al is de beslissing in eerste instantie genomen vanuit onze bekommernis voor dierenwelzijn, toch is vooraf grondig getest wat de impact voor alle betrokkenen in de keten is", aldus persverantwoordelijke Tim De Meyer. De 2.600 biggen van varkenshouders die leveren aan Colruyt, laten na vaccinatie een betere groei en voederconversie zien, de vleeskwaliteit is constanter, het percentage mager vlees ligt hoger en het risico op ontstekingen is kleiner, wijst Colruyt op de voordelen voor de varkenshouder.
Intussen had Boerenbondvoorzitter Piet Vanthemsche, samen met een delegatie varkenshouders, een spoedoverleg met de verantwoordelijken van Colruyt waarbij hij vroeg om in overleg te treden en rekening te houden met de complexiteit van de varkenskolom. Colruyt engageerde zich om samen met de landbouworganisaties een evaluatie te maken van de mogelijke problemen en om daar een onderhandelde oplossing voor zoeken.