Colruyt sluipt over Nederlandse grens

nieuws
De Belgische distributiegroep Colruyt wil net over de grens in Nederland winkels openen van de supermarktformule Colruyt en de speelgoedspecialist DreamLand. "Het zijn testprojecten", zegt topman Wim Biesemans in De Tijd. "Die moeten helpen om ons waar nodig aan te passen aan de Nederlandse markt". Eind september kondigde Colruyt al aan dat het ook met zijn biologische supermarktformule Bio-Planet over de Nederlandse grens trekt.
12 december 2006  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:35
De Belgische distributiegroep Colruyt wil net over de grens in Nederland winkels openen van de supermarktformule Colruyt en de speelgoedspecialist DreamLand. "Het zijn testprojecten", zegt Colruyt-topman Wim Biesemans in De Tijd. "Die moeten helpen om ons waar nodig aan te passen aan de Nederlandse markt". Dat er geschaafd zal worden aan het Colruyt-concept, is volgens specialisten onvermijdelijk. Zij zien bij onze noorderburen kansen voor de groep, maar ook voldoende uitdagingen.

Eind september kondigde Colruyt aan dat het met zijn biologische supermarktformule Bio-Planet over de Nederlandse grens trekt. In het voorjaar komen er drie vestigingen, de eerste in Eindhoven. De aankondiging werd gezien als de eerste speldenprik van Colruyt, dat al jaren openlijk lonkt naar de Nederlandse markt.

Nu luidt het in de Nederlandse pers dat de groep uit Halle ook 'gewone' supermarkten plant bij onze noorderburen. Er zou sprake zijn van zeven vestigingen in het zuiden. Colruyt-topman Wim Biesemans reageerde dinsdag voorzichtig op de berichten. "Veel kan ik er niet over zeggen, maar het is niet dat we zeven vergunningen hebben. We zijn bezig met enkele concrete dossiers, één daarvan is het nieuwe winkelcentrum in Terneuzen. Maar het is niet gezegd dat daar een winkel van komt. Mocht elke vergunning die wij bespreken resulteren in een winkel, dan hadden we in België al duizend winkels".

In ons land heeft Colruyt verschillende formules. Naast de supermarkten Colruyt zijn er de buurtwinkels OKay en de speelgoed- en seizoensartikelenspecialist DreamLand. Biesemans beoogt bij onze noorderburen vestigingen van het type Colruyt en DreamLand. "Door enkele testwinkels zullen we de Nederlandse markt leren kennen en onze concepten daar waar nodig aanpassen", zegt hij.

Het Nederlandse supermarktlandschap verschilt grondig van het Belgische. De twee landen hebben enkel de Duitse harddiscounters Aldi en Lidl gemeen. Terwijl bij ons drie groepen -Carrefour, Delhaize en Colruyt- samen driekwart van de markt controleren, is de Nederlandse markt erg versnipperd. Ahold-dochter Albert Heijn is een eenzame grootmacht. Superunie is in principe even groot, maar dat is een samenwerking van 15 onafhankelijke ketens.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek