nieuws

Cichorei-oogst zou tegenvallen

nieuws
Met een verwachte gemiddelde opbrengst van 35 ton per hectare is de cichorei-oogst in ons land, die wat de fabriek van Oreye betreft op 12/9 van start gaat, dit seizoen de slechtste van de afgelopen tien jaar. De afgelopen jaren werd telkens 45 a 46 ton per ha. geoogst. Oorzaak zijn de slechte weersomstandigheden in april en mei. Dat staat te lezen in de Boerenbondbladen Boer&Tuinder en Landbouw&Techniek.
7 september 2001  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:26
Met een verwachte gemiddelde opbrengst van 35 ton per hectare is de cichorei-oogst in ons land, die wat de fabriek van Oreye betreft op 12/9 van start gaat, dit seizoen de slechtste van de afgelopen tien jaar. De afgelopen jaren werd telkens 45 a 46 ton per ha. geoogst. Oorzaak zijn de slechte weersomstandigheden in april en mei. Dat staat te lezen in de Boerenbondbladen Boer&Tuinder en Landbouw&Techniek.

De contractbesprekingen tussen Oreye en de planters lopen inmiddels zeer stroef. De telers eisen dat de directie het bedrag van 1.700 frank (42,1 frank) per ton met 100 frank (2,47 euro) optrekt. Men wijst hierbij naar een eerdere belofte dat men de landbouwers zou laten meeprofiteren van een verbetering van de marktsituatie. Uit de jaarverslagen van de moedermaatschappij Südzucker en de Tiense Suikerraffinaderij blijkt dit laatste volgens de telers wel degelijk het geval. Warcoing, de tweede cichoreiproducent in ons land, heeft de prijzen aan de telers met 80 frank (1,98 euro) verhoogd.

De cichoreiteelt, die al enkele jaren terug de overstap maakte van koffiecichorei naar de zogenaamde suikercichorei -dit is de teelt van de cichoreiwortel met het oog op de productie van de zoetstof inuline- kampt nog met kinderziekten. Dat geldt zowel voor de akkerbouwers als voor de producenten van de zoetstof. De teelt gebeurt op basis van contracten tussen de akkerbouwers en de suikerfabrieken.

De teelt is gekoppeld aan de quotumregeling van de Europese suikerproductie. In 1999 bedroeg het areaal in Vlaanderen 2.964 ha, of 22 procent van het nationale areaal. De opbrengst per ha schommelt rond de 44 ton wortelen met een inulinegehalte van 15 tot 16 procent. Daarnaast worden nog ongeveer 369 ha cichoreiwortel geteeld die na verwerking bestemd zijn om bij de koffie terecht te komen.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek