China overweegt schadevergoeding voor zieke kinderen

China overweegt een schadevergoeding uit te keren aan de slachtoffers die ziek werden of stierven na de consumptie van giftige babymelk. Dat zei een woordvoerder van de regering, nadat er maanden een meningsverschil bestond over het al dan niet doorvoeren van die maatregel. Het ministerie verzamelt momenteel alle informatie over de slachtoffers. Nadien wordt een compensatieplan opgemaakt door de bevoegde departementen.
22 december 2008  – Laatste update 4 april 2020 14:46
Lees meer over:
China overweegt een schadevergoeding uit te keren aan de slachtoffers die ziek werden of stierven na de consumptie van giftige babymelk. Dat zei een woordvoerder van de regering, nadat er maanden een meningsverschil bestond over het al dan niet doorvoeren van die maatregel. Het ministerie verzamelt momenteel alle informatie over de slachtoffers. Nadien wordt er een compensatieplan opgemaakt door de betrokken departementen.

Onlangs meldden de Chinese autoriteiten dat er zes kinderen stierven en 290.000 kinderen lijden aan afwijkingen van de urinewegen nadat ze melkpoeder van Sanlu en een handvol andere merken consumeerden. De Sanlu zuivelgroep, deels in handen van de Nieuw-Zeelandse Fonterra-groep, verkocht melkpoeder dat besmet was met melamine, een industriële chemische stof. Dit veroorzaakte nierstenen en andere pijnlijke complicaties bij baby’s.

Een advocaat uit Beijing waarschuwt ervoor dat het plan van de overheid nooit zal voldoen aan de verwachtingen van de families van de slachtoffers. “Het plan werd ontwikkeld achter gesloten deuren. Dat is verkeerd. De slachtoffers en hun advocaten moeten betrokken worden bij het vastleggen van de compensaties”, stelt hij. Door de bureaucratische aanpak van het probleem heeft hij grote twijfels over het plan.

In september maakten de Chinese media voor het eerst melding van zieke baby’s. Ambtenaren ontdekten al gauw dat de vervuilde melk van de Sanlu groep daarvoor verantwoordelijk was, maar het schandaal werd in de doofpot gestoken. Ouders van zieke en gestorven kinderen namen advocaten onder de arm om de Sanlu groep en andere verantwoordelijken aan te klagen. Omdat de autoriteiten vreesden dat rechtszaken zouden leiden tot publieke woede over het schandaal overwegen ze nu zelf stappen te ondernemen.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek