Bouw proefstation voor aquacultuur klaar in 2010

De Europese Commissie heeft de lidstaten onlangs opgeroepen om meer te investeren in visteelt. Het proefcentrum in Beitem hoopt volgend jaar alvast klaar te zijn met de bouw van een proefstation voor aquacultuur. "Bij de boeren en tuinders groeit de belangstelling voor visteelt", zegt projectcoördinator Stefan Teerlinck.
25 april 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:48
Lees meer over:

De Europese Commissie heeft de lidstaten onlangs opgeroepen om meer te investeren in visteelt, zodat het potentieel van deze bedrijfstak beter benut wordt. Het proefcentrum in Beitem hoopt volgend jaar alvast klaar te zijn met de bouw van een proefstation voor aquacultuur. "Bij de boeren en tuinders groeit de belangstelling voor visteelt", zegt dierenarts en projectcoördinator Stefan Teerlinck.

Op de site van het onderzoekscentrum in Beiten wordt sinds vorig jaar een gebouw omgeturnd tot een proefstation voor aquacultuur. Het centrum zal zowel een quarantaine-eenheid als een onderzoekseenheid en uitgroei-eenheid bevatten. Het is de bedoeling om er op een wetenschappelijk onderbouwde manier onderzoek te doen naar de teelt van zoetwatervis in recirculatiesystemen.

Het proefstation wil zich hoofdzakelijk toeleggen op vissoorten die een grote toegevoegde waarde bieden, zoals bijvoorbeeld snoekbaars. Welke kansen de aquacultuur in Vlaanderen heeft, is echter nog niet helemaal duidelijk. "Extensieve vormen van visteelt zijn zeker niet haalbaar in onze regio. Ons aanvoelen is dat visteelt wel kansrijk kan zijn als intensieve teelt in gesloten recirculatiesystemen", zegt Teerlinck.

Dit betekent een minimum aan energie- en waterverbruik, een volledig gecontroleerd kweekmilieu en maximale opbrengsten per volume water. Intensieve teelt gaat per definitie gepaard met grote investeringen, nood aan specifieke kennis en bijzondere aandacht voor duurzaamheid. En daar knelt momenteel het schoentje nog. "Ondernemers die vandaag op zoek gaan naar kennis en advies rond aquacultuur stellen vast dat de kennis schaars, niet altijd objectief en vaak ook duur is".

Het nieuwe proefstation in Beitem fungeert daarom ook als aanspreekpunt waar men vandaag reeds terecht kan met vragen over aquacultuur. En er blijkt ook wat interesse te groeien bij boeren en tuinders. "Er zijn er een handvol die op plannen broeden", bevestigt Teerlinck, die eraan toevoegt dat het zeker niet gaat om boeren die van geen hout pijlen meer weten te maken. "Wie in een andere agrarische bedrijfstak door de mand valt door een slecht bedrijfsmanagement, heeft ook in de aquacultuur niets te zoeken".

Het proefcentrum in Beitem is niet de enige instelling in Vlaanderen die zich wil toeleggen op aquacultuur. De universiteiten van Gent en Leuven zijn gerenommeerd voor hun wetenschappelijke kennis over dit onderwerp. Ook het ILVO voert wetenschappelijk onderzoek uit en visteelt in combinatie met serreteelten wordt vandaag reeds bestudeerd in het proefstation voor groenteteelt in Kruishoutem. Nog enkele andere kennisinstellingen zoals de Katholieke Hogeschool in Sint-Niklaas hebben plannen om zich op de viskweek te storten.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek