Bioketenmanagers gaan derde werkjaar in
nieuwsWat zijn de resultaten van de afgelopen twee jaar en hoe zien de plannen er uit voor 2004? "Er werd heel wat werk geleverd om ondermeer biologische maaltijden op het menu van bedrijfsrestaurants te krijgen", zegt ketenmanager Stefan Peeters. "Voor 2004 werd wel besloten ons op een aantal projecten te concentreren".
Er zitten projecten in de pijplijn om de afzet van vlees en zuivel naar de distributie te verbeteren. Verschillende verwerkers, elk met hun eigen specialiteit, werden aangesproken om samen een volledig biologische vleesketen op te zetten. Ook de verkoop van bioproducten op openbare markten moet beter en er komt overleg om de teelt van biologische suikerbieten mogelijk te maken. "Tot slotte willen we de markt ook transparanter maken door marktinformatie te verzamelen en te publiceren", zegt Peeters.
Intussen blijven de versnippering en kleinschaligheid van de bedrijven een knelpunt. "Daarom is een groot deel van ons werk gericht naar het stimuleren van samenwerking tussen marktdeelnemers", zegt collega Verbeke. "Dit kan tussen producenten onderling zijn, maar evenzeer samenwerking tussen producenten, verwerkers en handelaars. Een mooi voorbeeld hiervan is de aanzet tot samenwerking tussen sociale werkplaatsen die actief zijn in de biologische landbouw".