BioForum niet opgezet met ggo's in biovoeding

Test-Aankoop heeft in een aantal voedingsproducten sporen van ggo's teruggevonden. Ook in bioproducten werden transgene bestanddelen gedetecteerd. BioForum betreurt dit want ggo's horen volgens de koepelorganisatie van de biologische landbouwsector niet thuis in biovoeding.
29 januari 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:47
Lees meer over:

Test-Aankoop heeft in een aantal voedingsproducten sporen van ggo's teruggevonden, die er eigenlijk niet mochten in zitten. Ook in bioproducten werden transgene bestanddelen gedetecteerd. BioForum betreurt dit want ggo's horen volgens de koepelorganisatie van de biologische landbouwsector niet thuis in biovoeding.

De Europese wetgeving verbiedt ggo's in biologische voeding. Er geldt wel een tolerantiedrempel van 0,9 procent. "De biosector zelf kiest echter uitdrukkelijk voor de nulnorm", zegt Leen Laenens van BioForum. "Alleen zo krijgt de consument de mogelijkheid een bewuste keuze te maken. Daarom hebben we de nulnorm de voorbije jaren samen met een aantal andere organisaties consequent verdedigd".

BioForum erkent anderzijds dat het hanteren en controleren van de nultolerantie geen eenvoudige klus is. Kruisbestuiving tussen transgene en conventionele gewassen valt niet makkelijk uit te sluiten en ook tijdens het transport kunnen contaminaties optreden. "Toch vindt BioForum dat de politici de plicht hebben de vrije keuze van de consument mogelijk te maken", benadrukt Laenens.

Volgens de koepelorganisatie biedt het ontwerp van coëxistentiedecreet te weinig garanties om kruisbestuivingen te vermijden. "Er is ook geen duidelijkheid over de verantwoordelijkheid als het toch gebeurt. Het huidige voorstel garandeert niet dat biovoeding ggo-vrij kan blijven", aldus Leen Laenens. Net zoals Test-Aankoop is BioForum de mening toegedaan dat de multinationals die ggo's produceren en commercialiseren bij contaminaties ter verantwoording moeten kunnen geroepen worden.

 

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek