Bevoordeelt kwijtschelding boetes malafide cowboys?

In het Vlaams parlement heeft minister van Leefmilieu Hilde Crevits haar beslissing verdedigd om de metingen van het nitraatresidu in de bodem te standaardiseren en reeds geïnde boetes terug te betalen. "Het is mijn doel tot een eenduidige procedure en staalname te komen, zodat de cowboys de meetresultaten niet meer kunnen betwisten", aldus de minister, die met deze redenering de kritiek van SLP, sp.a en Groen! probeert te pareren.
5 maart 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:47
Lees meer over:

In het Vlaams parlement heeft minister van Leefmilieu Hilde Crevits haar beslissing verdedigd om de metingen van het nitraatresidu in de bodem te standaardiseren en reeds geïnde boetes terug te betalen. "Het is mijn doel tot een eenduidige procedure en staalname te komen, zodat de cowboys de meetresultaten niet meer kunnen betwisten", aldus de minister.

Landbouwers die de voorbije jaren hetzelfde staal in verschillende laboratoria lieten controleren, kregen als uitkomst verschillende resultaten. "Dit verschil kon meer dan 100 procent bedragen", aldus Crevits. Dat is problematisch omdat de beboeting gebeurt op basis van elke kilogram overschrijding. "Bij de vaststelling van een dergelijk probleem kon ik maar twee dingen doen: mijn ogen sluiten of een oplossing zoeken. Ik heb voor dat laatste gekozen".

Els Van Weert (SLP) kan zich niet van de indruk ontdoen dat de kwijtschelding van de boetes voor de meetcampagnes van 2007 en 2008 in de eerste plaats een mooi cadeau is voor de overtreders. "Voor 2007 gaat het om 166.000 euro aan boetes. Voor de beboete landbouwers gaat het om gemiddeld 439 euro. We kunnen aan de metingen twijfelen, maar in sommige gevallen hebben de betrokkenen duidelijk de regelgeving aan hun laars gelapt".

Sp.a-parlementslid Bart Martens borduurt verder op die stelling: "Destijds zijn er boeren geverbaliseerd omdat ze 600 of 700 procent boven de norm van 90 kilogram zaten. Men begint trouwens pas te beboeten vanaf 150 kilogram. Je moet dus al een serieuze overschrijding van de norm begaan hebben alvorens je een boete in de bus krijgt. Alle boetes terugbetalen is een verkeerd signaal. De maatregel zou er bovendien wel eens toe kunnen leiden dat Europa onze derogatiemogelijkheden zal terugschroeven".

Terwijl Vera Dua (Groen!) het heeft over een "ad-hocbeleid dat absoluut geen daad van goed bestuur is", schaart Jan Verfaillie (CD&V) zich achter de beslissing van de regering. "Zonder kwijtschelding van de boetes zouden een aantal landbouwers ongetwijfeld beslist hebben om te procederen tegen de Vlaamse overheid. Dan zouden we in een administratieve mallemolen belanden, waarbij iedereen weet waaraan we beginnen, maar niemand weet waar we eindigen".

Ook Karlos Callens (Open Vld) en Frans Wymeersch (Vlaams Belang) juichen de maatregelen van Crevits toe. Meer nog, ze wijzen erop dat een standaardisering van de meetmethode problemen in de toekomst niet uitsluit. "Als je twintig boringen doet op één bepaald perceel, dan zal dit nog altijd verschillende resultaten geven", waarschuwt Wymeersch. Hij dringt aan op een beoordelingsmarge van een aantal percenten en de bundeling van staalnames bij het einde van de gewasgroei.

Crevits benadrukt dat het compendium voor de staalnames dateert van de vorige legislatuur. "Het heeft toegestaan dat iedereen zomaar kon meten, op allerlei manieren, dat noem ik onbehoorlijk bestuur", reageert ze op de kritiek van Dua. Op vraag van de voormalige landbouwminister van Groen! zal het parlementair debat over dit onderwerp worden voortgezet in de commissie.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek