Bemefa: "Grote fierheid over nieuwe kwaliteitskoers"
nieuwsSedert 1994 produceren de bij Bemefa aangesloten mengvoederfabrikanten volgens de GMP, Good Manufacturing Practices. Deze mengvoederpraktijken werden in Nederland te boek gesteld en daar werden tot op heden ook alle GMP-certificaten toegekend. Vandeputte is blij dat de Belgische mengvoederfabrikanten hun lot voortaan in eigen handen nemen: "Om meer inspraak te verwerven in het kwaliteitsbeleid en om de complementariteit tussen de auto- en overheidscontrole te bevorderen, hebben we geopteerd voor de uitbouw van een GMP-België". Dit autocontrolesysteem zal gedragen en geïmplementeerd worden door de belangrijkste actoren uit de voedermiddelenkolom.
De nieuwe juridische structuur die hiertoe opgericht werd, heet Ovocom (zie Vilt-persbericht over Ovocom). Ondertussen werd ook de GMP-code reeds gevalideerd door Belcert/Beltest. Meer nog, het eerste menvoederbedrijf heeft reeds een GMP-België-attest ontvangen van een certificerend organisme dat een accreditatieaanvraag indiende bij Belcert/Beltest. Ovocom stelt zich tot doel om tegen 1 juli 2002 alle schakels in de voedermiddelenkolom te certificeren. Complementariteit met de overheidscontrole moet het sluitstuk vormen van een performant voedselveiligheidsbeleid voor de dierlijke productie.
Bemefa is er zich bewust van dat de productie van dierlijke producten niet alleen veilig moet zijn. De federatie overtuigt haar leden van het belang van milieuvriendelijkheid en dierenwelzijn. "Momenteel werken we hard aan een ontwerp-MilieuBeleidsOvereenkomst (MBO). De oprichting van een mestverwerkingsfonds, het verder sleutelen aan de mineraleninput en doorgedreven monsternames en analysemethoden zijn daar enkele elementen van", aldus Vandeputte. "Tegelijkertijd wil de mengvoedersector snel en strategisch kunnen inspelen op bio- en andere voorkeuren van de kritische consument".
Bemefa ziet haar inspanningen inzake duurzame landbouw graag erkend door de overheid. Volgens Vandeputte zorgde de geforceerde implementatie van het controle-programma Consum voor “zure oprispingen” in de sector. Ook over een mogelijke extra belasting op het zakencijfer van mengvoederfabrikanten in het verlengde van het dioxinefonds is hij niet te spreken. Ten slotte dringt hij aan op compensaties voor het bannen van dierlijke eiwitten ten gevolge van de BSE-problematiek.
Meer informatie: Bemefa, Yvan Dejaegher, GSM 0477/31 88 75.