nieuws

Belgische spruiten maken reputatie opnieuw waar

nieuws
België heeft een historische reputatie in de productie van spruitkolen. Niet voor niets gebruiken de Engelse en de Franse taal de termen Brussels sprouts en choux de Bruxelles. Met de komst van de eerste spruitjes onder het Flandria-keurmerk krijgt deze groente terug de ereplaats die ze verdient. In de voorbije jaren is de productie van spruitkool in België overigens opvallend toegenomen. De 34.570 ton in 1997 groeiden met liefst 46 procent tot 50.526 ton in 2001, dit dankzij de sterk gestegen vraag uit zowel binnen- als buitenland.
15 oktober 2002  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:27
België heeft een historische reputatie in de productie van spruitkolen. Niet voor niets gebruiken de Engelse en de Franse taal de termen Brussels sprouts en choux de Bruxelles. Met de komst van de eerste spruitjes onder het Flandria-keurmerk krijgt deze groente terug de ereplaats die ze verdient. Sinds 4 oktober bieden de Belgische veilingen Flandria-spruitjes aan.

In de voorbije jaren is de productie van spruitkool in België opvallend toegenomen. De 34.570 ton in 1997 groeiden met liefst 46 procent tot 50.526 ton in 2001, dit dankzij de sterk gestegen vraag uit zowel binnen- als buitenland. De grootste afnemer is Frankrijk gevolgd door Nederland, Zwitserland en Duitsland.

De toenemende vraag bracht de Belgische veilingen ertoe ook voor spruitjes een eigen Flandria-lastenboek uit te werken. Eerder werden al rodekool, wittekool, savooikool, bloemkool en broccoli tot het keurmerk toegelaten. De veilingen verwachten dit seizoen al meer dan 30 procent van de aanvoer aan spruitjes te kunnen aanbieden onder het Flandria-keurmerk.

Het aantrekkelijke uiterlijk biedt de handel alleszins grote troeven om van Flandria-spruitjes deze winter een groot succes te maken, zo klinkt het bij de veilingorganisatie Lava. Alle spruiten zijn geschoond en springen in het oog door hun stevige vastheid, de dicht aaneengesloten blaadjes, de homogeen donkergroene kleur, de goede verzorging en de mooie vorm.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek