Belgisch trekpaard voelt zich thuis in Gentse regio

nieuws
Gent profileert zich niet alleen met de trendy Bio-energy Valley. De stad is ook een traditionele pleisterplaats van het Belgisch trekpaard. "Van over de hele wereld komen paardenkenners naar hier voor onze trekpaarden", zegt kweker Herman De Gezelle uit Drongen. Hoewel er volgens de fokker internationaal een revival is van het Belgische trekpaard, beleven de Vlaamse fokkers geen makkelijke tijden. Maar zaterdag worden de zorgen tijdens een grote show aan de Watersportbaan even aan de kant gezet.
25 augustus 2006  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:34
Gent profileert zich niet alleen met de trendy Bio-energy Valley, maar is ook een traditionele pleisterplaats van het Belgisch trekpaard. "Van over de hele wereld komen paardenkenners naar hier voor onze trekpaarden", zegt Herman De Gezelle. Zaterdag komen de trekpaarden zelf naar buiten, met een grote show aan de Watersportbaan.

"Ik kom uit Merchtem en kreeg de liefde voor het Belgisch trekpaard met de paplepel mee", zegt Herman De Gezelle. Intussen woont en werkt de man al vele jaren in Gent, zijn liefde voor het trekpaard heeft hij meegebracht. "Al was het trekpaard hier geen vreemd verschijnsel", zegt De Gezelle. "Zo is er nog altijd de 9-meimarkt in Sint-Amandsberg. Gentbrugge en Drongen organiseren wedstrijden voor trekpaarden. Tot twee jaar geleden vond de nationale hengstenkeuring plaats op de Groothandelsmarkt en volgend jaar wordt het nationaal kampioenschap in Gent georganiseerd".

En dan zijn er nog een aantal kwekers in de stadsrand. Zodra hij daar wat tijd voor kon vrijmaken, begon De Gezelle zelf trekpaarden te kweken. "Eerst thuis in Afsnee maar toen zo'n zestien jaar geleden de historische Kaaksmetehoeve in Drongen werd verkocht, kon ik die kopen. Een gepensioneerde boer zorgt voor de paarden. Intussen heb ik er zo'n dertig. Ik ben niet de enige kweker van Belgische trekpaarden in onze buurt, nog twee andere fokkers zijn daarmee bezig".

Herman De Gezelle kweekt blauwschimmeltrekpaarden. Dat wekt belangstelling uit het buitenland. "We hebben al Zweden en Japanners gehad". Hoewel er volgens De Gezelle zeker internationaal een revival is van het Belgische trekpaard, beleven de Vlaamse fokkers geen makkelijke tijd. "De beenziekte begint door verstandig te kweken gelukkig stilaan onder controle te raken", zegt De Gezelle. "Maar er zijn andere problemen: de Europese regels om paarden te chippen zorgen voor zware extra kosten en ook het verbod op blokstaarten schrikt veel fokkers af".

Meer informatie: Trekpaardenshow aan Watersportbaan

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek