Belgapom publiceert gidsen voor goede hygienische praktijken
De procedure tot erkenning van zo'n GGHP impliceert de goedkeuring door de Algemene Eetwareninspectie en de Hoge Gezondheidsraad. Zowel overheidsdiensten, wetenschappelijke instellingen, vakorganisaties als de consumentenorganisaties hebben daarbij inspraak.
Het is evident dat deze sectorale gids dient te beantwoorden aan alle eisen voorzien in de wettelijke bepalingen. Daarenboven kan een gids kan inzake bepaalde parameters nog extra eisen stellen. De GGHP bevat ook andere bepalingen dan deze rond hygiëne, bijvoorbeeld over plantenziekten en kwaliteitsbeheersing.
Voor de opmaak van de drie gidsen voor de Belgische aardappelsector werd een beroep gedaan op de medewerking van de Universiteit Gent, meer bepaald de dienst van Prof. Debevere. De uiteindelijke goedkeuring door de Algemene Eetwareninspectie van deze gidsen - respectievelijk op 13 juni voor de gids verwerking en schilbedrijven en op 23 mei voor de handel – mondde uit in de publicatie ervan in het Belgisch Staatsblad van 4 september.
Voor de Belgische aardappelbedrijven zijn de gidsen méér dan een middel om te voldoen aan de wettelijke bepalingen inzake voedingsmiddelenhygiëne. Ze fungeren als een handleiding voor hygiënebeheersing op basis van de HACCP-beginselen. Voor sommige bedrijven is de gids een opstap naar extern gecertificeerde kwaliteitssystemen zoals ISO.
Meer informatie: Belgapom, Romain Cools,tel 02/238 06 20