Autowrakken moeten vogels afschrikken in Zuienkerke

nieuws
In de polders van het West-Vlaamse Zuienkerke staan er de jongste dagen te midden van de velden opvallend veel autowrakken. Daarmee willen de landbouwers de vriesganzen afschrikken. "De dieren schrikken van de weerkaatsing van de zon op de carrosserie en de ruiten van de auto. Ook 's nachts zorgt het maanlicht voor een schittering op de wagen, waardoor de ganzen wegblijven", zo luidt het. Jan Rodts van de Vogelbescherming Vlaanderen reageert misnoegd.
2 januari 2008  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:41
In de polders van het West-Vlaamse Zuienkerke staan er de jongste dagen te midden van de velden opvallend veel autowrakken. Daarmee willen de landbouwers de vriesganzen afschrikken. Jan Rodts van de Vogelbescherming Vlaanderen reageert misnoegd. "Door de ganzen weg te jagen raken ze verzwakt en gaat hun conditie achteruit", luidt het in Het Nieuwsblad.

Het natuurgebied Uitkerkse Polder staat internationaal bekend als een overwinteringsplaats voor verschillende soorten ganzen. De voorbije dagen werden er duizenden gesignaleerd in de polders. Wandelaars en natuurliefhebbers genieten van dit uitzonderlijk zicht, maar de landbouwers in het natuurgebied zien de vogels liever gaan dan komen. "Elk jaar neemt het aantal ganzen toe, waardoor ook de schade steeds groter wordt. Vorig jaar moesten wij vijf hectare gras herzaaien. We wachten nog steeds op de eerste euro vergoeding uit het Mina-fonds", klaagt landbouwster Christine Jonckheere (rechts op de foto) aan.

Volgens het Zuienkerkse gemeenteraadslid zijn de oude auto's de enige manier om de ganzen op een vriendelijke manier te verjagen. "De dieren schrikken van de weerkaatsing van de zon op de carrosserie en de ruiten van de auto. Ook 's nachts zorgt het maanlicht voor een schittering op de wagen, waardoor de ganzen wegblijven", zegt ze. Ook schepen Jacques Demeyere van Zuienkerke heeft een vijftal wagens als afschrikmiddel op zijn landbouwpercelen staan. "De landbouwers hier kiezen voor deze oplossing omdat die weinig last veroorzaakt bij de omwonenden, in tegenstelling tot de harde knallen van een luchtkanon. Hoe lang het effect blijft, moeten we nog afwachten. Ganzen passen zich redelijk snel aan aan de situatie", weet de schepen.

Als het van de natuurverenigingen afhangt, dan moet aan deze praktijken echter snel een einde gemaakt worden. Jan Rodts van Vogelbescherming Vlaanderen: "Vlaanderen en Nederland zijn internationaal verantwoordelijk voor de vriesganzen in de winter. Die dieren komen hier al eeuwen overwinteren". Volgens Rodts bleven er in het verleden steeds enkele percelen vrij voor de ganzen. "Dat werd speciaal gedaan om vraatschade te voorkomen. Maar stilaan zijn de landbouwers die gronden toch weer gaan gebruiken, met alle gevolgen vandien".

Door de ganzen steeds verder op te jagen, gaan de dieren verzwakken. "In de polders doen ze extra vetreserves op om die vele duizenden kilometers te kunnen terugvliegen. Door ze weg te jagen, raken de ganzen verzwakt en gaat hun conditie achteruit". Natuurpunt overweegt een klacht in te dienen tegen de landbouwers. "De auto's bevatten afvalstoffen en die vallen onder de regeling van OVAM", zegt conservator John Van Gompel van de Uitkerkse Polder. Volgens hem ontsieren de wagens ook het polderlandschap.

"Door de verstoring in de Uitkerkse Polder zoeken de ganzen hun rust nu wat verder in Zuienkerke. Doordat ze samentroepen, kunnen ze wel wat schade aanrichten als ze op de akkers neerstrijken. Kleine groepjes richten minder schade aan", klinkt het.(KS)

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek