Alleen 'echte' primeuraardappel is niet rotatieplichtig

nieuws
De verplichte driejaarlijkse teeltrotatie van aardappelen is een randvoorwaarde voor alle door landbouwers aangevraagde premies. Deze verplichting geldt niet voor primeuraardappelen die geoogst worden voor 20 juni. Bij controles in 2012 is echter gebleken dat meer dan 70 procent van de als primeuraardappelen aangegeven percelen, niet geoogst waren op deze uiterste datum.
19 maart 2013  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 15:09
Lees meer over:

Sinds 2011 is het correct toepassen van de verplichte driejaarlijkse teeltrotatie van aardappelen een randvoorwaarde voor alle door landbouwers aangevraagde premies. Deze verplichting geldt niet voor primeuraardappelen die geoogst worden voor 20 juni. Bij controles in 2012 is echter gebleken dat meer dan 70 procent van de als primeuraardappelen aangegeven percelen, niet geoogst waren op deze uiterste datum.

Het is van belang dat landbouwers altijd de juiste teelt aangeven in de verzamelaanvraag. Het Agentschap voor Landbouw en Visserij vestigt hier voor de nieuwe campagne nog eens de aandacht op. Er zijn verschillende gewascodes voor het aangeven van pootgoed, primeuraardappelen, vroege aardappelen en late aardappelen. Een perceel mag slechts eens om de drie jaar met aardappelen beteeld worden.

Dat is een regel waar enkel primeuraardappelen aan ontsnappen. Wat de primeuraardappelen betreft, is het wel belangrijk dat deze effectief geoogst zijn vóór 20 juni. Deze datum is bepaald om de verspreiding van aardappelziektes in te perken en is dus strikt te respecteren door alle landbouwers. De weersomstandigheden spelen hierbij vaak een belangrijke rol, waardoor soms voorziene oogstdata niet gehaald worden. Als er daardoor na 20 juni geoogst wordt, moet de landbouwer het gewas in de verzamelaanvraag op eigen initiatief wijzigen naar ‘vroege aardappelen’, zodat de aangifte correct blijft.

Percelen die geleidelijk geoogst worden (bijvoorbeeld voor thuisverkoop) beginnend vóór 20 juni, maar nog niet volledig geoogst op 20 juni, zijn te beschouwen als ‘vroege aardappelen’ en niet als ‘primeuraardappelen’. Op dezelfde manier moeten ook andere wijzigingen in het teeltplan steeds gemeld worden als een wijziging van de verzamelaanvraag, ook als deze beslissingen na de uiterste indieningsdatum genomen worden.

Sinds 2011 is het correct toepassen van de verplichte driejaarlijkse teeltrotatie van aardappelen een randvoorwaarde voor alle aangevraagde premies. “Wie regelmatig aardappelen plant, is zich wel bewust van het belang van deze teeltrotatie bij het vermijden van ziektes en het optimaal houden van de bodemkwaliteit”, legt de landbouwadministratie uit.

Om de landbouwers te ondersteunen, is op de voorgedrukte gegevens van de verzamelaanvraag al vermeld welke percelen dit jaar niet gebruikt mogen worden voor aardappelen. Door middel van de aanduiding A1 of A2 wordt aangegeven of de laatste aardappelteelt op het perceel één of twee jaar geleden is.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek